IZNENADA I BEZ NAJAVE: Čović i Izetbegović održali sastanak s Nelsonom i Sattlerom, lider HDZ-a tražio samo jednu stvar

Nakon niza bilateralnih susreta čelnika dviju vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića te njihovih osobnih razgovora s američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom i šefom izaslanstva EU Johannom Sattlerom, uslijedio je i zajednički sastanak svih ovih aktera, napisao je Večernji list BiH.

Prema saznanjima Večernjeg lista, Čović i Izetbegović, zajedno s najbližim suradnicima, jučer su se sastali s Nelsonom i Sattlerom. Ovaj je sastanak zapravo najavljen ranije i u potpunosti je očekivan. Glavna tema nove runde pregovora je reforma izbornog zakona.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je prošle sedmice da će, prije otpočinjanja novog kruga razgovora, ambasadorima Nelsonu i Stattleru predati prijedloge hrvatske strane za izmjene Izbornog zakona kako bi oni bili potpuno upoznati što Hrvati predlažu kao konkretna rješenja i zbog čega. Još ranije su ti prijedlozi prezentirani bošnjačkoj strani, odnosno SDA i Bakiru Izetbegoviću. Upravo na jučerašnjem sastanku, kako se doznaje, razgovaralo se o konkretnim prijedlozima i rješenjima koja bi trebalo uputiti u parlamentarnu proceduru. Politički trenutak za početak pregovora, po nekima, nije dobar, jer se lokalni izbori u nekoliko općina i gradova ponavljaju, a mnogo je kontroverzi i oko provedbe izbora u gradu Mostaru, pa i oko uspostave lokalne vlasti.

S bošnjačke strane će, sasvim izvjesno, i dalje biti insistiranja da se u reformu Izbornog zakona ugrade i neka druga rješenja koja se ne tiču legitimnog nacionalnog predstavljanja.