Izraelske vlasti će se pojaviti pred Haškim tribunalom zbog optužbe za genocid

Vlasti Izraela saopćile su da će se pojaviti pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), sa sjedištem u Haagu, kako bi iznijele odbranu od optužbe za genocid koju je podnijela Južnoafrička Republika, prenosi Anadolu.

Izraelski javni servis KAN javlja da je takva odluka donesena nakon intenzivnih razgovora izraelskih najviših zvaničnika i premijera te zemlje Benjamina Netanyahua.

– Izrael je decenijama potpisnik konvencije protiv genocida i mi sigurno nećemo bojkotovati postupak, već ćemo ustati i odbaciti apsurdnu zavjeru protiv nas, rekao je izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi.

List “Haaretz” navodi da su izraelska vojska i tužilaštvo počeli da se pripremaju za odbranu pred haškim tribunalom.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova u petak je oštro osudilo potez Južnoafričke Republike u kontekstu pokretanja pravnog postupka pred ICJ-om za istragu zločina genocida u Pojasu Gaze.

U saopćenju je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova opisalo taj potez “krvnom klevetom” protiv Izraela.

Južnoafrička Republika je prošle sedmice podnijela zahtjev za pokretanje postupka protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde, tražeći od suda da “naloži privremene mjere”.

– Prijava je podnesena u vezi s navodnim kršenjem obaveza Izraela prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida u odnosu na Palestince u Pojasu Gaze, navodi se u saopćenju ICJ-a.

U prijavi se navodi da su djela i propusti Izraela genocidnog karaktera, jer su počinjeni sa potrebnom specifičnom namjerom da unište Palestince u Gazi kao dio šire palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe.

– Ponašanje Izraela, preko njegovih državnih organa, državnih agenata i drugih osoba i entiteta koji djeluju po njegovim uputama ili pod njegovim vodstvom, kontrolom ili utjecajem, u odnosu na Palestince u Gazi, predstavlja kršenje njegovih obaveza prema Konvencija o genocidu, navodi se u saopćenju.

Južnoafrička Republika je u prijavi optužila Izrael da nije spriječio genocid i da provodi direktan i javni zločin genocida.