Izraelski tenkovi stigli do glavnog autoputa, dijele Pojas Gaze na dva dijela

Izraelski tenkovi prodrli su duboko u istočni Pojas Gaze i stigli do glavnog autoputa u gradu Gaza u ponedjeljak, rekli su očevici za Anadoliju.

– Izraelski tenkovi i buldožer ušli su u istočnu Gazu i stigli do raskrsnice Netzarim i ulice Salah al-Din u gradu Gazi – rekao je očevidac.

Izraelska vojska saopćila je u ponedjeljak da “postepeno napreduje” u Pojasu Gaze.

– Izvodimo proširenu kopnenu operaciju u pojasu – rekao je novinarima glasnogovornik vojske Daniel Hagari.

Dodao je da su dodatne izraelske trupe ušle u Pojas Gaze tokom proteklog dana. Kazao je i da će se ofanzivna aktivnost u Gazi “nastaviti intenzivirati u skladu sa fazama sukoba i njegovim ciljevima”.

Za Al Jazeeru su palestinski izvori potvrdili da izraelski tenkovi dijele Pojas Gaze na dva dijela nakon prodora prema ulici Salah al-Din, koja okomito prolazi kroz enklavu.

Izrael nastavlja intenzivirati napade na blokirani Pojas Gaze, a oni su najizraženiji postali u Beit Hanounu na sjeveru Gaze.

Izraelske snage od 7. oktorbra izvode nemilosrdne napade na Gazu, ne birajući mete i ciljeve, a u posljednje vrijeme napadi su najteže pogodili kvart Beit Hanounu. Oko 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze već 24 dana je izloženo žestokim zračnim izraelskim napadima iz zraka, s mora i kopna.

Najčešća meta izraelskih napada postao je Beit Hanoun, koji je bio izložen intenzivnim zračnim napadima, a posljednjih dana je gađan i iz tenkova i haubica. Gotovo da nema zgrade u Beit Hanounu u blizini granice koja nije pogođena.

Teška oštećenja zgrada uslijed napada mogu se jasno vidjeti čak i iz izraelskog grada Sderota, koji se nalazi na granici Gaze.

Izraelska vojska je u petak proširila svoje zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim bombardovanjem od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra.

U sukobu je ubijeno više od 9.500 ljudi, uključujući 8.005 Palestinaca, uglavnom djece i žena, i više od 1.538 Izraelaca.