Izvještaj Koalicije “Pod lupom”: Najradikalniji slučaj kupovine glasova u Tešnju

Do 14:30 sati posmatrači Koalicije “Pod lupom” izvijestili su o 120 kritičnih situacija tokom izbornog dana čijem se rješavanju odmah pristupilo uz saradnju sa lokalnim izbornim komisijama i Centralnom izbornom komisijom (CIK) Bosne i Hercegovine.

Kako su saopćili iz Koalicije, njihovi posmatrači su u ovom periodu uložili 24 primjedbe na različitim biračkim mjestima. Većina primjedbi za rezultat je imala, kako su naveli, ispravljanje uočene nepravilnosti na biračkom mjestu.

Nepravilnosti pri procesu glasanja (jednoj osobi se izdaje više glasačkih listića, jedna osoba glasa više puta ili jedna osoba glasa u ime druge osobe koje se nisu pojavile na biračkom mjestu) su zabilježene na 12 biračkih mjesta.

Fotografisanje glasačkih listića je zabilježeno na biračkim mjestima u Novom Gradu, Novom Sarajevu, Brčko distriktu, Ilidži i Sanskom Mostu.

Bugarski voz, odnosno dolazak birača na biračko mjesto sa popunjenim glasačkim listićima i odlazak sa setom praznih glasačkih listića je zabilježen na dva biračkih mjesta u Starom Gradu u Sarajevu i Brčko distriktu. Obje situacije su pravovremeno riješene.

Na 19 biračkih mjesta je zabilježeno otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta, dok su zastrašivanja ili vršenja pristisaka na glasače zabilježeni na četiri biračka mjesta u Tuzli, Zavidovićima, Visokom i Sanskom Mostu.

Kako su naveli, posebno radikalan slučaj kupovine glasova birača na dan izbora zabilježen je Tešnju gdje Stranka demokratske akcije (SDA), kako su istakli, vrši podjelu potvrda o izdavanju 10 litara dizel goriva na benzinskoj pumpi Hifa d.o.o. Krndija.

Na tri posto biračkih mjesta primijećeni su slučajevi glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata. Vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska je zabilježeno na čak 50 posto biračkih mjesta.

Posmatrači Koalicije “Pod lupom” su zabilježili porodično glasanje gdje je na 66 posto biračkih mjesta uočeno do deset slučajeva ove vrste nepravilnosti. Više od deset slučajeva porodičnog glasanje je zabilježeno na šest biračkih mjesta, u Maglaju, Srebreniku, Brčko distriktu, Ilijašu i Gradačcu i Živinicama.

Na dva biračka mjesta je zabilježeno duže zadržavanje neovlaštenih osoba. U tri posto slučajeva tokom glasanja se nisu primijenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja koronavirusa.

Posmatračima Koalicije “Pod lupom” je bilo omogućeno nesmetano praćenje izbornog procesa na 99 posto biračkih mjesta.

Koalicija je zaprimila više desetina prijava građana koji ne mogu ostvariti biračko pravo zbog toga što su pozitivni na koronavirus ili su u izolaciji, prijava građana koji su pronašli da su registrovani za glasanje putem pošte, prijave o promotivnom materijalu u blizini biračkog mjesta, prijave o kršenju izborne šutnje, prijave o kupovini glasova ili pritisaka na birače, saopćili su iz Koalicije “Pod lupom”.

klix.ba