Izvještaj o Srebrenici namješten, komisija lažirala rezultate

Ocjene iznesene u izvještaju o Srebrenici koji je sačinila komisija koju je formirala Vlada RS suprotne su odluci Međunarodnog suda pravde u Hagu i nizu presuda Haškog tribunala, kažu aktivisti za ljudska prava u Srbiji.

Helsinški odbor: Izvještaj suprotan presudama Haškog tribunala

Izvršna direktorica Helsinškog odbora za ljudska prava Izabela Kisić podsjeća da se Izvještaj nezavisne komisije iz 2004., koja je formirana na osnovu odluke Skupštine RS, poziva na odluke Haškog tribunala u kojima se konstatuje da je u Srebrenici bio genocid.

Komisija je, naime, uzela u obzir historijski kontekst i činjenično stanje sadržano u presudi Radislavu Krstiću. Sam Milorad Dodik izjavio je 2007. godine kao premijer RS ​​da je potpuno svjestan da je u Srebrenici bilo genocida – rekao je Kisić za Euronews Srbija.

Podsjeća da postoje odluke Međunarodnog suda u Haagu, kao i kroz presude Haškog suda, među kojima su i presude Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću u kojima je dokazan genocid.

Negiranje ovih presuda predstavlja rušenje principa Ujedinjenih nacija uspostavljanih od Drugog svjetskog rata i usvajanja Konvencije UN o genocidu do prakse Haškog tribunala – potcrtava Kisić.

Popov: Najvjerovatnije je riječ o namještenom izvještaju

Slično gledište dijeli i Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam, koji se prisjeća i izvještaja usvojenog 2004.

– Imamo jedan izvještaj koji je usvojila Vlada RS 2004. i tamo je utvrđeno ono što je i zvanična varijanta onoga šta se desilo u Srebrenici.

Sudeći prema konstatacijama ove komisije koju je angažovala vlada RS, najvjerojatnije se radi o lažnom izvješću koje je trebalo poslužiti za poricanje postojanja genocida i grubu izjednačavanje srpskih i bošnjačkih žrtava. To je izvještaj za upotrebu ovog trenutka, ove vlade i ove vladajuće garniture RS – kaže Popov za Euronews Srbija.

Činjenicu da je na čelu Komisije ekspert iz Izraela vidi kao pokriće koje bi izvještaju dalo veću vjerodostojsnost.

– Niko ne bi smio da spori srpske žrtve na tom prostoru i svakako da svi oni koji su odgovorni za to treba da odgovaraju. Međutim, negirati genocid koji se desio u Srebrenici i na taj način lažirati rezultate očigledno pokazuje da je ta komisija instrumentalizovana i da je njen nalaz trebalo da posluži u određene političke svrhe – dodaje Popov.