Izborni zakon i sve što se može promijeniti u Bosni i Hercegovini mogu učiniti samo političari u ovoj zemlji, a u konačnici i građani Bosne i Hercegovine, rekla je Jadranka Kosor, bivša premijerka Republike Hrvatske.

Inzistirala sam na suradnji s institucijama Bosne i Hercegovine – Predsjedništvo Hrvatske s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, vladom Hrvatske s Vijećem ministara Bosne i Hercegovine. Danas imamo djelomične sastanke i na njima nema puno rezultata, rekla je za N1 Jadranka Kosor.

Kako komentirate najnovije izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o “sapunu i parfemu” koji su izazvali veliku ljutnju u Bosni i Hercegovini?

Tako mi je žao zbog ovoga. S obzirom na najnovije izjave predsjednika Hrvatske, čini mi se da to čini bez previše razmišljanja. Također mi se čini da mnogi političari u Hrvatskoj komentiraju Bosnu i Hercegovinu bez ikakve ideje kako bi trebali poboljšati odnose.

Tom se temom ne bave ljudi koji su odgovorni. Ne-diplomatskim jezikom neki to govore samo zato da bi bili važni, da bi se stekao dojam da nešto rade. Žao mi je i jer sam kao premijer Hrvatske, u dobroj kohabitaciji s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, učinila sve da poboljšam te odnose. Od tada se usuđujem reći, a krajem 2011. godine nije učinjeno ništa za poboljšanje odnosa. Ti su odnosi sada dobri, nema puno komešanja, ali ništa se ne događa. Očekivala sam puno više inicijative za Bosnu i Hercegovinu nego za Hrvatsku kad smo predsjedavali Europskom unijom.

Mislim da je Hrvatska trebala iskoristiti priliku da euroatlantski put Bosne i Hercegovine zacrta kao motor, kao vučni voz i da bolje razumije situaciju u Bosni i Hercegovini i regiji. Čini mi se da su te veze gore nego za vrijeme mog mandata. Tada sam s Mesićem uspjela pronaći zajednički jezik za slanje pozitivnih poruka u BiH. Uspjeli smo to artikulirati puno jasnije, preciznije i odvažnije. A što se promijenilo za Hrvate u BiH nakon razgovora s Dodikom? Ništa. Rekla sam da su trebali biti pozvani svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, što je neke razljutilo.

Izborni zakon i sve što se može promijeniti u Bosni i Hercegovini mogu postići samo političari u ovoj zemlji, a na kraju i građani Bosne i Hercegovine.

Ono što je najvažnije, Hrvatska doprinosi ostvarivanju europskog puta i europske perspektive Bosne i Hercegovine. Također će biti dobro da Hrvati u Bosni i Hercegovini žive u svojoj domovini kako žele, dostojanstveno i sigurno. Korona kriza pokazala je koliko je korisno biti članom Europske unije. Cjepiva, novac … koje ćemo povući da bismo razriješili krizu – sve ovo ne bi bilo da nismo članovi. Želim i za BiH. Ustav nas obvezuje da se brinemo o svim Hrvatima, čak i onima u Bosni i Hercegovini. Ako se potrudimo da svi građani Bosne i Hercegovine žive bolje, pomoći ćemo i Hrvatima u Bosni i Hercegovini.