“Janša doviđenja, šaljemo ti brzo tvog prijatelja Dodika…” – Mijatović i Begić: Slovenija je pokazala, vrijeme je i nama…

Evropska desnica jučer je doživjela dva teška poraza – slovenski premijer Janez Janša i francuska desničarka Marine Le Pen izgubili su izbore.

Komentari na izborne rezultate pljušte sa svih strana, a nekako istoveremeno stigli su i iz Banje Luke i Stockholma.

“Bravo Slovenija”, poručio je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a.

– Slovenci su završili sa poslednjim recidivom 90-ih. Slovenci su pokazali kako se menjaju stvari – izađe se u većem broju na izbore i napravi se promena.

Janša doviđenja, šaljemo ti brzo tvog prijatelja Dodika, čekaj ga.

Promena se pravi olovkom, glasanjem, do nas je!!!, jasan je Mijatović.

On se oglasio i na Twiiteru te naveo kako je “Dodikov brat Janša izgubio”, te konstatovao: “Ovim našim nacionalistima baš loš dan”.

Komentar na rezultate izbora u Sloveniji imao je i švedski parlamentarac Denis Begić.

Begić je komentarisao poraz Janeza Janše, ali i poraz francuske desničarke Marine Le Pen.

“Slovenija je ponovo pokazala da se vlast može smijeniti. Zato se nadam da ćemo u oktobru ove godine napraviti istu stvar i smjeniti vlast. Vrijeme je i nama u Bosni i Hercegovini za promjene.

Danas je demokratija pobijedila i u Francuskoj i u Sloveniji, gdje je nova zelena stranka dobila najveću podršku”, poručio je Begić.

Podsjetimo, Emmanuel Macron ostvario je uvjerljivu pobjedu nad suparnicom s krajnje desnice Marine Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora, osvojivši 58,55 posto glasova nasuprot 41.45 posto za Le Pen, pokazale su brojke ministarstva unutrašnjih poslova objavljene u ponedjeljak.

U Sloveniji je osnivač stranke Pokret Sloboda (GS) Robert Golob veliki je pobjednik izbora i jasno je da dosadašnji premijer Janez Janša neće moći formirati novu vladu.