Japan zabranjuje ulazak iz svih zemalja kako bi blokirao širenje novog soja.

Vlada je u subotu najavila da će Japan zabraniti ulazak iz svih zemalja kako bi se spriječilo širenje zaraznijeg oblika britanskog koronavirusa.

Zabrana stupa na snagu u ponedjeljak i traje do kraja januara. Japanskim državljanima i strancima koji žive u Japanu bit će omogućen povratak u zemlju. 14-dnevni zahtjev za karantenom primjenjivat će se na sve bez iznimke.

Japan trenutno zabranjuje ulazak iz 152 zemlje, ali je stranim studentima ili poslovnim profesionalcima omogućio planiranje dugoročnih boravaka od oktobra.

Dvostrani aranžmani za poslovna putovanja bit će sklopljeni s 11 zemalja, uključujući Kinu i Južnu Koreju, kako bi se spriječili poremećaji u gospodarskim aktivnostima. Budući da mnogi stranci ulaze u Japan putem ovog aranžmana, nedavna zabrana putovanja možda neće imati utjecaja na ograničavanje dolaska stranih državljana.

Vlada je priopćila kako je u petak potvrđeno da je pet novih ljudi iz Velike Britanije pogođeno ovoim novim sojem.

Oni iz zemalja u kojima je otkrivena nova varijanta morat će dostaviti dokaze o negativnom testiranju u roku od 72 sata od polaska. Oni također moraju imati PCR testove po dolasku.

Vlada pozicionira najnoviji potez kao pripremu za osiguravanje nesmetane olimpijske igre u Tokiju.

“U ovom trenutku ne znamo koliko nova vrsta prijeti”, rekao je vladin dužnosnik. “Poduzeli smo drastične mjere kako bismo to spriječili.”

U listopadu je u Japan ušlo 35.000 stranaca, a u studenom je taj broj premašio 66.000.
Izvan Engleske nova vrsta otkrivena je u Italiji, Holandiji, Danskoj, Australiji i Njemačkoj. Kaže se da je varijanta za 70% zaraznija od izvornog soja, ali čini se da ljudima nije loše.
Prije objave, premijer Yoshihide Suga razgovarao je sa službenicima ministarstva zdravstva o odgovoru na otkriće nove vrste.