Jasan odgovor ruskim aspiracijama na Zapadnom Balkanu: Šefovi diplomatija članica NATO-a zajedničkom izjavom poručili Rusiji šta je čeka!

“Ruske agresivne akcije predstavljaju prijetnju euroatlantskoj sigurnosti, a terorizam u svim svojim oblicima i manifestacijama ostaje stalna prijetnja svima nama”, rekli su ministri vanjskih poslova NATO-a u zajedničkoj izjavi.

Ministri koji su se prvi put u godinu dana sastali u Bruxellesu objavili su zajedničko priopćenje naglašavajući kako su se stranke udružile kako bi potvrdile transatlantsku vezu između Europe i Sjeverne Amerike, u čijem je središtu NATO.

“NATO je temelj naše kolektivne obrane. Zajedno potvrđujemo našu ozbiljnu predanost Washingtonskom ugovoru i da će se to smatrati napadom na saveznike, napadom na sve nas”, rekli su u priopćenju.

U priopćenju se naglašava da je NATO, kao najmoćniji saveznik u historiji, osigurao slobodu, teritorijalni integritet i zajedničke vrijednosti za gotovo milijardu ljudi. “NATO, kao obrambeni savez, ne predstavlja prijetnju niti jednoj zemlji”, rekli su ministri NATO-a.

Također se kaže da je NATO poboljšao svoje obrambene sposobnosti i sposobnosti odvraćanja i odgovore kao odgovor na opasnije i nepredvidivije sigurnosno okruženje.

“Napredujemo prema pravednijoj podjeli transatlantskog tereta i pozdravljamo napore svih saveznika u Europi i Sjevernoj Americi da doprinesu našoj nedjeljivoj sigurnosti. Trebamo i učinit ćemo više”, navodi se u zajedničkom priopćenju.

Rekli su da će se NATO nastaviti prilagođavati svjetskoj situaciji.

“Pandemija COVID-19 još jednom pokazuje da se suočavamo s izazovima koji se neprestano razvijaju. Tokom ove krize nastavit ćemo osiguravati našu obrambenu i operativnu učinkovitost”, rekli su ministri vanjskih poslova NATO-a.

U zajedničkoj izjavi odali su počast svima koji se bore protiv pandemije u svim zemljama i širom svijeta.

“Transatlantsko partnerstvo i dalje je kamen temeljac naše kolektivne obrane, ključ naše političke kohezije i ključni stup međunarodnog poretka temeljenog na pravilima. Predstojeći summit NATO-a otvorit će novo poglavlje u transatlantskim odnosima i postaviti smjer budućnosti našeg saveza do 2030. i dalje”, rekli su ministri.

Podsjetili su da će, u skladu s odlukom njihovih čelnika u Londonu iz decembra 2019., dodatno ojačati političku dimenziju NATO-a, uključujući konzultacije.

“I dalje ćemo stajati i surađivati ​​i jamčiti našu sigurnost, prosperitet, demokraciju i slobodu”, rekli su danas ministri vanjskih poslova Saveza u Bruxellesu.