JASNA PORUKA AMERIČKE AMBASADE U BiH: Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo, vrijeđa žrtve i produbljuje patnje

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH podržava svrsishodne aktivnosti koje doprinose pomirenju i izgradnji povjerenja.

– Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo, vrijeđa žrtve i produbljuje patnje žrtava i njihovih porodica, istovremeno ugrožavajući mirnu budućnost Bosne i Hercegovine – rečeno je za Fenu iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a na molbu za komentar o inicijativi, odnosno pismu visokog predstavnika Valentina Inzka, kojim od Narodne skupštine RS traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je Skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine. Narodna skupština RS povelje je, između ostalog, dodijelila Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić.

– Presude za ratne zločine ukazuju na individualnu odgovornost i ne odnose se na jedan narod u cjelini. Značajni koraci ka pomirenju, kao što je nedavno uklanjanje ploče s imenom Radovana Karadžića, što smo i pozdravili, ključni su za euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Pozivamo lokalne lidere da u svojim zajednicama širom zemlje uklone simbole razdora te da se okrenu mirnoj i inkluzivnoj budućnosti – poručuju iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.