Je li došao kraj? Tegeltija konačno otkrio kada će biti uklonjena crkve iz dvorišta nane Fate Orlović!

Na današnjoj sjednici, delegat Kluba bošnjačkog naroda u Domiunaroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, postavio je pitanju Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, zašto vlasti na bh. entiteta Republika Srpska još uvijek nisu uklonile ilegalno sagrađenu crkvu u dvorištu nane Fate Orlović u Konjević Polju.

BHRT je izjavio da je Europski sud za ljudska prava također presudio da je prekršena Europska konvencija o ljudskim pravima i slobodama, ali ta se nepravda nastavlja.

“U pitanju je kršenje elementarnih ljudskih prava, Ustava BiH, Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, odluke Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica, odluke resornog državnog ministarstva, Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama i presude Evropskog suda za ljudska prava”, naveo je Bećirović.

Tegeltija je rekao da je iz te crkve uklonjena sva pokretna imovina, a postupak ukidanja crkve zaustavljen je zbog epidemije koronavirusa i pokrenut će se na proljeće ove godine.

“Očekujemo da će cjelokupni izvršni postupak Europskog suda za ljudska prava biti završen na proljeće ove godine”, rekao je Tegeltija.

“Vrijeme je da počnemo poštivati ​​Ustav BiH i odluke Europskog suda za ljudska prava”, rekao je Bećirović, “jer je to u interesu svih”.