Je li na pomolu okončanje blokade institucija BiH: Schmidt se neće sastati sa Dodikom na Jahorini?

Visoki predstavnik Christian Schmidt nije se voljan sastati s Mioradom Dodikom i još nekim od političara bosanskih Srba na Jahorini, saznaje politicki.ba.

Konačna odluka nije donesena, ali postoje snažni argumenti da se susret odbije.

Razlozi za moguću odbijenicu su ne samo u Dodikovim ponižavajućim uslovima susreta, već i proklamiranom stavu visokog predstavnika o važnosti funkcioniranja institucija Bosne i Hercegovine.

Dodik je prije dva dana najavio susret s Schmidtom na Jahorini, ali u svojstvu bivšeg poslanika i ministra za poljoprivredu Njemačke.

Susret se trebao održati na Jahorini i prisustvovali bi mu još neki od političkih lidera bosanskih Srba. No, čelnici PDP-a i SDS-a odbili su Dodikovu ideju.

Politička agenda novog visokog predstavnika je i jačanje rada institucija u BiH, kako bi one bile u stanju odgovoriti zahtjevima daljeg integriranja u EU.

Prema naznakama iz krugova međunarodne zajednice, Schmidt je voljan susresti se i s političkim liderima bosanskih Srba. No, taj susret bi se trebao održati u nekoj od bh. institucija. Rezultat takvog susreta trebao bi biti i okončanje blokade institucija BiH.

Kako saznaje portal Politički.ba u toku su kontakti između OHR-a i ambasada u BiH s političkim liderima iz entiteta RS, kako bi se, “pod malo drugačijim uslovima” od onih koje je Dodik ponudio, susret održao.