Je li ovo Čovićevo “omeđavanje Herceg-Bosne”? – Jasmin Mujanović izradio kartu koja zorno prikazuje HDZ-ov prijedlog izmjene Izbornog zakona

Politolog Jasmin Mujanović izradio je kartu koja zorno prikazuje kako bi, ako se provede HDZ-ov prijedlog za izmjene Izbornog zakona, izgledala “izborna područja” koja bi bila presudna za izbor članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH.

-Ovo je HDZ-ov virtualni treći entitet u praksi, napisao je Mujanović na Twitteru nakon što je objavljen kompletan prijedlog HDZ-a BiH koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda Federacije BiH, prenosi portal Oslobođenje.

Za potrebe izbora članova Predsjedništva BiH, koji se neposredno biraju s teritorija Federacije Bosne i Hercegovine, HDZ BiH predlaže formiranje tri ad hoc izborna područja: A, B i C.

-Izborno područje A sastoji se od osnovnih izbornih jedinica: Novi Grad Sarajevo, Novo Sarajevo, Centar Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Ilidža, Ilijaš, Vogošća, Hadžići, Trnovo (FBiH), Tuzla, Živinice, Srebrenik, Lukavac, Gradačac, Čelić, Banovići, Gračanica, Kladanj, Kalesija, Doboj-Istok, Teočak, Sapna, Zenica, Kakanj, Maglaj, Tešanj, Zavidovići, Visoko, Breza, Olovo, Doboj-Jug, Bihać, Sanski Most, Velika Kladuša, Cazin, Bosanska Krupa, Ključ, Bužim, Konjic, Jablanica, Bugojno, Donji Vakuf, Goražde, Pale (FBiH) i Foča (FBiH), navodi se u prijedlogu.

U pitanju su, dakle, svi gradovi i općine iz Kantona Sarajevo, Tuzlanskog, Bosansko-podrinjskog, sve općine i gradovi, osim Žepča, iz Zeničko-dobojskog kantona, sve općine i gradovi, osim Bosanskog Petrovca, iz Unsko-sanskog kantona, dvije općine iz SBK (Bugojno i Gornji Vakuf), te Konjic i Jablanica kao dvije općine iz HNK-a u kojima većinski živi bošnjačko stanovništvo.

Prošli članakI Dušanka Majkić oplela po Čoviću: Kontradiktoran je, u jednom momentu govori kako su pred dogovorom a onda prijeti neodržavanjem izbora
Sljedeći članakIzvještaj o Srebrenici namješten, komisija lažirala rezultate