Josep Borelli ozbiljno kritikovao Dodika zbog migrantske krize: Da li će Dodik pristati na smještaj migranata na prostoru RS-a?

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrellje razgovarao je jučer s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o teškim humanitarnim uvjetima u kojima se nalaze migranti u  BiH.

EU je više puta pozvao vlasti u BiH da ubrzaju akcije na rješavanju teške humanitarne situacije u Unsko-sanskom kantonu i osiguraju osnovne i sigurne životne uvjete za sve migrante. Migranti i dalje spavaju na hladnom pod ekstremnim uvjetima.

“Ljudi ne mogu umrijeti na snijegu ako postoji dovoljno objekata koje financira EU. Humanitarna pomoć uvijek bi trebala stajati na različitosti političkih vođa i ujedinjavati se, a ne dijeliti”, napisao je Borell na Twitteru.

“Visoki predstavnik Borrell podsjetio je predsjednika Dodika na punu predanost EU potpori Bosni i Hercegovini. EU je pružila više od 88 miliona eura financijske potpore i, između ostalog, u potpunosti opremila centar. Objekat Bira još uvijek nije korišten. Pozvao je vlasti u BiH da rade na održivim rješenjima, posebno otvaranjem centara koji će biti ravnomjernije raspoređeni u cijeloj zemlji “, rekao je Ured za strana EU kaže se u priopćenju.

Borrell je naglasio da bi, ako se to ne učini, BiH mogla pretrpjeti ozbiljne posljedice po svoj ugled.

Gospodin Borrell rekao je gospodinu Dodiku: „EU vjeruje dežurnim osobama u zemlji da će preuzeti punu odgovornost, hitno djelovati i učiniti sve što je potrebno za pružanje neposredne pomoći i traženje pomoći.”

Zanimljivo je da Dodikov kabinet nije rekao ono što je Dodik rekao ministru vanjskih poslova EU Josepu Borrellu. Međutim, kako je otkrila “Slobodna Bosna”, šef EU diplomacije nije uspio dobiti izričit pristanak manjeg regionalnog migracijskog centra BiH od Dodika, ali Dodik mu to nije vratio. Potpuno isključite takvu mogućnost. Obećao je da će razmotriti načine sudjelovanja RS-a u rješavanju migracijske krize, ali nema jasnih naznaka što to znači. Međutim, neuspjeh Dodika da u potpunosti odbije zahtjev ili zahtjev Josepa Borrella pokazuje da je on istinski zainteresiran za izglađivanje odnosa s Bruxellesom, gdje su se do sada pojavile prijetnje da bi mogao završiti na njihovoj crnoj listi.

Dodik je do sada nebrojeno puta rekao da bi migranti trebali dobiti besplatnu skrb u RS-u. Sad se našao u gotovo nemogućoj situaciji: mora ponovno pogaziti vlastite riječi ili razočarati Bruxelles. Ne bi iznenadilo kad bi pragmatični Dodik taj problem riješio na isti način kao kad se bavio uklanjanjem ploče s ratnim zločincem Karadžićem iz studentskog doma na Palama.