Šef evropske diplomatije Josep Borrell javno je danas ukorio slovenačkog premijera Janeza Janšu navodeći da čak iako je Janša rotirajući predsjedavajući Evropske unije, nema ovlaštenja da govori u ime Unije, poslije Janšinih optužbi Irana zbog kršenja ljudskih prava.

“Slovenački premijer iako je na čelu šestomjesečnog predsjedavanja EU nema ovlaštenja da govori u ime EU o spoljnoj politici”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare poslije sastanka ministara spoljnih poslova evropske dvadesetsedmorice u Briselu.

Josep Borrell je rekao da je bio primoran da ovo precizira pošto ga je kontaktirao iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif i pitao ga da li Janšine izjave predstavljaju zvaničan stav EU.

“Spoljna politika je u nadležnosti zemalja članica, svaka može da ima svoj stav. Ali, u ime EU govori samo predsjednik Evropskog savjeta Charles Michael i visoki predstavnik – moja malenkost, kada govori u ime ministara”, rekao je on.

Janšine izjave su njegova odgovornost i one ne predstavljaju stav EU. On ne može da pretenduje da govori u ime EU, rekao je Josep Borrell.

Iran je u nedjelju osudio “neosnovane optužbe” o kršenju ljudskih prava koje mu je dan ranije uputio Janez Janša povodom berlinskog skupa opozicione grupe Mudžahedin naroda (MEK) u izgnanstvu, zabranjene u Iranu.

“Iranski narod zaslužuje demokratiju, slobodu i poštovanje ljudskih prava. Treba čvrsto da ga podrži medjunarodna zajednica”, rekao je Janša u online poruci skupu. Zatražio je da “iranski režim bude pozvan na odgovornost zbog kršenja ljudskih prava”.