Josipović: Komšić je neupitan član Predsjedništva BiH, svaki Hrvat u BiH je legitimni Hrvat

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović komentarisao je jučerašnji nedolazak premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u Predsjedništvo BiH.

– Za mene je Komšić neupitni član Predsjedništva. Svaki Hrvat u BiH je legitimni Hrvat i ima pravo odabrati politiku koju želi, kazao je Plenković za FTV.

Govoreći o tome šta se promijenilo u odnosima između Bosne i Hercegovine i Hrvatske nakon njegovog mandata, kazao je da se ‘dogodila određena regresija‘.

– Prije bih rekao da je to možda na nivou verbalnog nego možda suštinskog. Bilo je nekih izjava koje su i s jedne i s druge strane digle prašinu, ali kad gledamo strateški, u budućnost, onda vidimo da Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju isti cilj, zajedničko članstvo u Evropskoj uniji, kazao je.

Dodao je da Bosna i Hercegovina može s punim povjerenjem gledati na ulogu Hrvatske u procesu pristupa Evropskoj uniji.

– Nema nijedne države koja je toliki zagovornik evropske budućnosti Bosne i Hercegovine kao što je to Hrvatska, naveo je.

Očito je da nepovjerenje između Bošnjaka i Hrvata postoji, premalo se razgovara, ocijenio je Josipović.

– Ono je dijelom generirano nekim dosta prizemnim političkim interesima i sukobima oko toga ko je veći, ko je jači, ko će dobiti ovo ili ono. U nekim prijašnjim vremenima i kad nije bilo suglasnosti o nekim važnim pitanjima, možda i više razgovaralo i više razumijevalo onu drugu stranu, smatra.

Josipović dodaje da je cijelo bh. društvo satkano na konfrontaciji etničkog, nacionalnog i vjerskog – a to je, kaže, ozbiljan problem. Teško je razgovarati ili na određeni način riješiti strukturu države kao građanske države ako je cijelo društvo, kako je naveo, tako duboko podijeljeno po toj liniji.