Jovan Divjak u povodu Dana nezavisnosti: Radujem se Bosni od Kulina bana do kraljice Katarine, jer to je Bosna i Hercegovina!

“Oni koji nas ne vole, negiraju državu, negiraju 1. mart, negiraju sve što ima veze s Bosnom i Hercegovinom, moramo i trebamo samo ignorirati”, izjavio je Jovan Divjak za Dnevni Avaz, penzionisani general Armije RBiH i izvršni direktor Udruge “Obrazovanje gradi BiH”, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Divjak kaže da je 1. mart jedan od najvažnijih datuma i odluka za Bosnu i Hercegovinu, a sve ostalo je privremeno, uključujući napade iz susjedstva i Republike Srpske. Dalje kaže, da 1. mart prije svega želi čestitati ljudima u bijelom, graničnoj policiji i onima koji “čuvaju naše granice”.

– A ono što kažu Beograd i Zagreb, previše obraćamo pažnju na to što govore. Jer kao građanin Bosne i Hercegovine radujem se svim našim državnim praznicima – 1. martu i 25. novembru, 27. julu. Radujem se Bosni od Kulina bana do kraljice Katarine, jer je to Bosna i Hercegovina. A oni koji to ne vole, to je njihova stvar – naglasio je.

Kaže da je 1. mart dokaz postojanja države, države svih njezinih građana.

– Mnogi od nas vole ovu zemlju, više od onih koji je ne vole. Ako vam se ne sviđa napustite je. Zbog toga je volimo takvu kakva je, jer je naša. Mi koji smo glasali 1. marta, koji smo bili za nezavisnu BiH, sretni smo što živimo u ovom dijelu zemlje u kojem imamo jednaka prava, bez obzira na nacionalnost, vjeru i obrazovanje. Stoga je 1. mart jedan od važnih datuma u hiljadugodišnjoj historiji i ovom bismo se datumu svi trebali radovati – rekao je Divjak.

Mišljenja je da “oni koji nas ne vole imaju svoju priču i tako je već godinama”.

– Njihova djeca nauče jedno, naša drugo. Mi to znamo. Ali njihovi historičari… Pa, Nada Kljaić iz Zagreba kaže da je BiH prva država na Balkanu. O čemu onda razgovaramo? Zašto bi nas nacionalisti sada trebali brinuti? Oduvijek ih je bilo. Moramo se ugledati na sebe, na svoj narod – naglasio je Divjak.

Ono što je Dodik nedavno rekao o 1. martu, da mediji nisu izvještavali, ne bi se ni znalo ni spominjalo, smatra Divjak.

-Moramo ignorirati one koji nas ignoriraju. Jer mi imamo svoje. Tvoja zemlja, tvoji ljudi. Oni koji nas ne vole, pa je to njihov izbor. Neka im na volju – naglasila je Divjak.