Jovanović: Srbija nema snage iskoračiti iz živog blata koje je sama zamijesila

Čedomir Jovanović, političar iz Srbije i danas je kao godinama unazad stigao u Potočare kako bi prisustvovao komemoraciji žrtvama genocida. Govorio je o ulozi Srbije i njenoj nemoćnosti da prizna zla koja je počinila na ovom području.

Jovanović je naglasio da primjer Srebrenice pokazuje razliku između života i politike.

“Znam vrlo dobro kako se osjećaju srpski lideri i kako se osjeća predsjednik Srbije i predsjednica srpske vlade i za to nisu potrebne riječi. Aleksandar Vučić bi sve an svijetu dao da može vrijeme vratiti unazad i taj 11. juli 1995. godine ili onu rečnicu koju je prije toga izgovorio 100 Muslimana za jednog Srbina, ali se vrijeme ne može vratiti. Veliki je teret na Srbiji i ja molim ljude ne da imaju razumijevanje za gadosti kojih je prepuna naša politika već da imaju razumijevanja za jednu zemlju koja je mnogo griješila i te greške su stigle našu generaciju”, naveo je Jovanović.

“Srbija se ne snalazi sa BiH”

Kako kaže, Srbija se ne snalazi u BiH i nema snage izaći iz zlog i krvavog živog blata koje je sama zamijesila.

“S druge strane, taj svijet na koji smo upućeni nikad nije bio nesposobniji i nemoćniji i Bosna je velika žrtva tog svijeta koja se danas zove međunarodna zajednica i sada neko treba razumjeti da je zbog toga što je Sirija i prije nje bila Ukrajina aktuelna, BiH može ostati nedovršena država kakva je izašla iz Dejtona 1995. godine samo zato što je to bio jedini način da se prekine rat. Pa nije Dejton organizovan da bi se 30 godina čekalo na drugo poluvrijeme tog rata”, naglasio je.

“Srbija treba priznati”

Dalje je naveo da je Srbija nemoćna i da je ne mogu optužiti više nego su to učinili sudovi u Hagu.

“Dok te rečenice ne izgovore i ne priznaju naš narod neće naći mir, a Srebrenica će biti mjesto okupljanja ne samo iz pijeteta prema žrtvama već i mjesto okupljanja kao izraz demonstracije i spremnosti da se preživjelo i da se neće popustiti”, poručio je Jovanović.