Juratović potpuno iskreno o novoj ulozi Njemačke: EU se neće prilagođavati BiH, vi nemate nikakav poseban položaj!

Josip Juratović, predstavnik SPD-a u Bundestagu, komentirisao je za portal Klix.ba najnovija nagađanja o aktivnijoj ulozi Njemačke u rješavanju političkih problema u našoj zemlji i očitom dolasku novog visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Juratović je na početku rekao da smatra da je dobro da g. Schmidt preuzme odgovornost visokog predstavnika, te da su Njemačka i Europska unija još više uključene u pomoć Bosni i Hercegovini u pridruživanju EU.

“Gospodina Inzka sigurno možemo procijeniti, ali smatram da OHR i europske institucije nisu dobro surađivali i da je njegovo sudjelovanje u ovom odnosu oštećeno. Samo će budućnost pokazati svoje učinke na procese demokratizacije i reformi “, rekao je Juratović, nadajući se da će angažman EU-a biti dodatno ojačan u sljedećem razdoblju.

Juratović sada vrlo dobro poznaje gotovo izvjesnog budućeg visokog predstavnika u našoj zemlji Christiana Schmidta, jer su godinama zajedno u Odboru za vanjsku politiku Savezne skupštine.

“Na neki je način tih, ali je i odlučan. Ne odustaje dok ne postigne zacrtani cilj”, rekao je.
Jučer je komentirao Inzekovu izjavu da očekuje “snažnu politiku” međunarodne zajednice i da su Merkel i Biden dobitna kombinacija za Bosnu i Hercegovinu.

“Gospodin Schmidt nije nov na političkoj sceni, već dugo promovira jače odnose između Njemačke i zapadnog Balkana, ali također je neko ko ima dobre kontakte i ozbiljan pristup stvarima, kako u Americi, tako i u Rusiji”, rekao je.

Njemačko opredjeljenje i ja sam dio te politike, nastavio je, uvijek je bio za mir i stabilnost u Europi, a bez mira i stabilnosti nema toga na Balkanu.

“Zapadni Balkan doživljava se kao dvorište EU-a i više ne možemo gledati novo izvješće sa svakim satom novim korakom. Mislim da trebamo ići korak dalje i tačno znamo program pristupanja EU”, rekao je.

“Prošlo je 25 godina od Dejtona ili 30 godina od raspada Jugoslavije, nastavlja, ne može se vidjeti da je jedan dio regije pristupio Uniji, drugi dio ne, da uvijek postoje određene nestabilnosti.”

“Zanima nas situacija Uređivanje zapadnog Balkana što je prije moguće, na pravilan način i što je prije moguće. Europa ne može osigurati više vremena za rješavanje situacije na terenu”, rekao je.

Povodom krize u Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosa Hrvata i Bošnjaka i zahtjeva HDZ-a za izmjenama izbornog zakona, rekao je da je potreban sporazum s međunarodnom zajednicom o tome kako prekinuti blokade i krenuti dalje.

“Pravni sustav mora se riješiti pod hitnim suzbijanjem korupcije i na kraju se može spriječiti ono što presuda Sejdić-Finci nije spriječena.”, naveo je.

Ne možemo kršiti naša pravila, naša načela i naš sustav i dati ustupke zemlji koja se želi pridružiti EU samo zato što misli da ima poseban status, rekao je.
“Bosna i Hercegovina nema poseban status, Bosna i Hercegovina mora preuzeti sustav prava, temeljna ljudska prava koja podupiru EU. Bez jednakosti svih građana u cijelom dijelu zemlje, ona više ne postoji. “Svaka stranka koja to prihvati dobrodošla je”, zaključio je.