Jutro nakon poplava u ZDK: Nanosi šljunka, začepljeni odvodi, poplavljena dvorišta

Sinoćnja kiša, koja je nakon duže vremena i u nešto većim količinama padala i na području Zeničko-dobojskog kantona, stvorila je manje probleme u nekim mjestima i na području tog kantona, potvrdio je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK Džavid Aličić, piše Radiosarajevo.

“Probleme su uglavnom uzrokovali nanosi šljunka, zbog čega su bili začepljeni odvodi na putevima. Na ulazu u Žepče, bio je poplavljen podvožnjak pa su vatrogasci intervenisali i iz vode izvadili jedno putničko vozilo, koje je pokušalo proći.

U mjestu Dubrave, Grad Visoko, voda je nanijela veće količine šljunka te odnijela dio makadamskog puta. U toku je sanacija”, kaže Aličić, koji ističe kako mještani imaju problema s tim putem i prilikom manjih kišnih padavina.

Voda se u zeničkom prigradskom naselju Hece izlila iz ispusta sa autoputa Koridora Vc poplavila je nekoliko kućnih dvorišta.

“Na drugom kilometru uz rijeku Krivaju, u Zavidovićima, voda se također izlila u kućna dvorišta. Bile su ugrožene tri-četiri kuće, ali su vatrogasci ispumpali vodu. Također, u centru Zavidovića, odvod kod mosta nije mogao primiti svu vodu pa je jedan dio ceste bio potopljen, ali i to je riješeno”, kaže Aličić.

Napominje kako nije bilo većih materijalnih šteta te da ovog puta nisu bili ugroženi životi ljudi u tim mjestima.