Kad prijetnje urode plodom: Dodik “dokazao” da ponovo može biti “dašak svježeg vjetra na Balkanu”!

Pobjeda Joea Bidena u američkoj predsjedničkoj utrci pokazala je da je ta zemlja spremna na intenzivniji angažman u Bosni i Hercegovini, o čemu svjedoči nedavna rasprava pred Odborom za vanjske poslove američkog Zastupničkog doma.

Ova rasprava imala je za cilj stvaranje smjernica za američku vanjsku politiku na zapadnom Balkanu, ističući potrebu za zajedničkim angažmanom SAD-a i Europske unije kako bi se uklonile sve prepreke stvaranju preduvjeta za stabilnost i funkcionalnost u BiH. Time se nstoje ukloniti sve barijere trenutne dejtonske regulative naše države.

Takve najave najavio je Milorad Dodik, šef Saveza nezavisnih socijaldemokrata, kao “vihor napada” na stranu RS, u koji će se uključiti lokalne probosanske snage, kao i međunarodna zajednica.

– Oni su sada vrlo sretni jer misle da će nova američka administracija sve ovo riješiti na način koji odgovara narodu Bidena i muslimanima u BiH. Dodao je da se niko od “ljudi ove generacije” neće složiti okrenuti ruke kao u prošlosti.

– Kako su znali da je to slučaj i nisu mogli okrenuti ruke prema Miloradu Dodiku, Željku i drugima, sada izbacuju Milana Tegeltija iz VSTV-a da odvede poslušne Srbe i što je najvažnije sada privlače Srbe iz Federacije Bosne i Hercegovine u vlasti u BiH – rekao je Dodik uskoro s bivšim predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom nakon njegova sastanka.

Konačna reakcija na ultimatum da će se visoki predstavnik Valentin Inzko suočiti sa sankcijama EU ako Dodik na proljeće sljedeće godine ne ukloni ploču posvećenu osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću iz studentskog doma svjedoči o tome koliko je Dodik zaista otporan “saviti ruke”.

Dodik je svoj “pristanak za savijanje ruku” pokušao prikriti slanjem Sonje Karadžić-Jovičević, kćeri Radovana Karadžića, da ukloni završnu ploču. Čineći to, međutim, nije uspio sačuvati imidž strane RS-a kao beskompromisnog čuvara svog naslijeđa, dok je veličao zločine i ratne zločince kao njegov sastavni dio, te je učinkovito odbacio tvrdnju da se opirao “savijanju ruku”.

– Došlo je vrijeme da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik naredi osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i Nikoli Koljeviću da im oduzmu odlikovanja, priopćila je u četvrtak Stranka demokratske akcije koja je pokrenula inicijativu za glorifikaciju međunarodne zajednice.

Objašnjavajući Inzkovu reakciju, Europsko je vijeće u međuvremenu uspostavilo okvir koji uključuje potvrđivanje trenutnog odnosa prema ratnim zločincima i negiranje genocida radi kažnjavanja kršenja ljudskih prava.

Takvi mehanizmi, uključujući zabranu putovanja u EU i zamrzavanje imovine osoba s “crne liste”, imaju vrlo negativan učinak na otpor “savijanju ruku”.

Mogućnost pozicioniranja na briselskoj “crnoj listi” otvorena je ne samo pojedinim dužnosnicima, već i institucijama i organizacijama poput političkih stranaka koje EU namjerava djelovati protiv načela Unije. S obzirom na zemljopisni položaj BiH, europske težnje i važnost EU u ekonomskom i drugim aspektima, kao i činjenicu da vanjsku politiku EU moraju slijediti sve države koje traže članstvo, uključujući Srbiju, sankcije u Bruxellesu gotovo su neizbježne. U praksi to znači kraj političke karijere dužnosnika i organizacija koji zauzimaju svoja mjesta na “crnoj listi”.