Kako je Dodik za manje od mjesec odustao od svega: Novi lažni ustanak političkog prevaranta

Piše: Danijal Hadzovic

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik opet je rek’o, pa porek’o, piše Avaz. Nije prošlo ni mjesec kako je, nakon odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, najavio da u znak protesta obustavlja svoj rad u Predsjedništvu, a njegova stranka u institucijama BiH. Osim toga, Dodik je najavio da se nametnuti zakon neće primjenjivati u RS. Ekspresno su usvojena i dva zakona, jedan o neprimjenjivanju nametnutog zakona, drugi da nazivanje Republike Srpske „genocidnom“ u ovom entitetu postaje krivično djelo. Za sobom je Dodik poveo i čitavu bulumentu političkih stranaka iz RS, kompletnu i poziciju i opoziciju, koje su se pridružile u „bojkotu institucija“, što je bilo simbolično oličeno i u nedolasku na posljednju sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

No, Dodikove pompezne najave nepriznavanja, blokada i nepoštivanja rasplinule su se u svega nekoliko dana. Najprije smo saznali da je Srđan Obradović, načelnik Uprave za pravne i kadrovske poslove MUP-a RS, poslao 9. avgusta ove godine svim organizacionim jedinicama MUP-a RS depešu u kojoj se navodi da su dužni primjenjivati odredbe iz Krivičnog zakona BiH o zabrani negiranja genocida. Zatim je Dodik, koji, je li, ne priznaje novog visokog predstavnika, najavio da će se sastati s Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt) na Jahorini, ali kao s „bivšim njemačkim ministrom“.

Potom je već početkom avgusta ”provaljeno” da je Dodik učestvovao u radu Predsjedništva na sjednici na kojoj se odlučivalo o imenovanju Upravnog vijeća Centralne banke BiH.

A da Dodik, definitivno, učestvuje u radu Predsjedništva, objelodanjeno je posljednjom viješću da će se, zajedno s ostalim članovima Predsjedništva, u petak sastati s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan).

Ima Dodik taj običaj. S jedne strane se bahati, prijeti, vrijeđa, najavljuje raspade, blokade i haos. S druge, u praksi, zapravo ne provodi gotovo ništa od pompeznih i prijetećih najava, nego – uz svu buku -pokunjeno povlači ručnu i pravi „konstruktivne geste“. Uostalom, sjeća li se iko silno najavljivanih Dodikovih referenduma, od otcjepljenja, preko Suda i Tužilaštva BiH, do vraćanja entitetskih nadležnosti…? Ne treba sumnjati ni da će Dodikove posljednje najave blokada i negiranja završiti isto tako – kao prazno retoričko lajanje, što se već i potvrđuje.

U jakoj konkurenciji teško je naći političara u regionu, a vjerovatno i šire, s više izrečenih neistina, nekonzistentnosti i lažnih obećanja od Milorada Dodika. Čovjek koji jedno govori (ono najgore), posve drugo radi u praksi, a šta tačno misli, teško je reći, s obzirom na to da je njegovo mišljenje relativno i sklono hokejaškim promjenama.

Pa kako onda objasniti da takav političar neprikosnoveno uspijeva vladati Republikom Srpskom posljednjih 15 godina? Dio odgovora, svakako, leži u kontroli koju, putem institucija, budžeta i uvezanih firmi, ima nad životima dobrog dijela građana ovog entiteta.

No, značajniji faktor je sama opozicija, koja pred ovakvim neprincipijelnim i haotičnim Dodikom pokazuje amatersku nemoć i nesposobnost. Posljednji igrokaz s napuštanjem institucija, u kojem je opozicija pohitala da srčano učestvuje, da ne bi, ne daj Bože, neko doveo u pitanje njihovo srpstvo, omogućila je Dodiku da sebe neprikosnoveno nametne kao vođu srpskog naroda. To što je Dodik na kraju, po običaju, odustao od svega, ne čini opoziciju ništa boljom i časnijom, dapače, ostavlja samo utisak da je riječ o amaterima nedostojnim i nesposobnim za vođenje.

A to vodstvo – proizvodnjom nacionalističkih spletki – Dodik suvereno preuzima nad svim strankama u RS i tako ih stavlja u sebi podređen položaj. Činjenica da obično stane negdje na početku puta ne mijenja suštinu.

– Ne mogu dopustiti da samo Komšić i Džaferović pričaju. Želim Erdoana obavijestiti da Srbi ne prihvataju da stranac može donositi zakon i da je srpska strana u tome veoma ozbiljna. Godišnji odmori mogu nekome biti izgovor za nerješavanje ovog problema, nama nije – ovako je Dodik u javnosti pokušao opravdati svoju nekonzistentnost i odluku da se susretne s Erdoanom.