Kako je ruski ambasador Komšiću obrazložio kontroverzno upozorenje o putu BiH u NATO?

Pismo je uslijedilo nakon brojnih reakcija na saopćenje za javnost Ambasade Ruske Federacije u BiH kojim su problematizirane NATO integracije, prenosi Oslobođenje.

Ruska ambasada u BiH jutros je saopćila javnosti da je svoj komentar o putu BiH ka NATO savezu naknadno obrazložila određenim bh. zvaničnicima i Stranci demokratske akcije, dodavši da se njihovi zaključci nisu trebali donositi na osnovu proizvoljnog tumačenja teksta.

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov je u obrazloženju naveo da poštuje mišljenje bh. zvaničnika u vezi s komentarom Ambasade Rusije o NATO-u, no ipak je istakao da ono nije utemeljeno na kompletnom uvidu u tekst izjave.

Kako kaže, to je bio stav Rusije na tzv. “neobuzdanu medijsku propagandu puta BiH ka članstvu u NATO savezu”.

Ruski diplomata je podsjetio da u BiH ne postoji konsenzus o članstvu BiH u Sjevernoatlantskom savezu kako u Predsjedništvu BiH tako ni među građanima.

-Odbacujem insinuacije da je izjava odmazda za Vaše odbijanje susreta sa Sergejem Lavrovom kao apsolutno iscuclani iz prsta (citat, op.a), navedeno je u pismu koje je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov dostavio članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću.