Kako je Valentin Inzko postao ”tačka dnevnog reda”

Dok pokušava da nametne red, ili makar dnevni red na kraju mandata, visoki predstavnik Valentin Inzko i sam je postao tačka jednog dnevnog reda. Narodna skupština Republike Srpske traži da Inzko podnese izvještaj o radu. Hoće li prije stići Inzko ili pak sankcije koje se naziru iz ultimativnog pisma?

Malo je zastupnika koji vjeruju da će sutra razgovarati o visokom predstavniku u Skupštini. Međutim, i vlada i opozicija u RS slažu se da je to njegova dužnost.

“Ne očekujem da će se on pojaviti, ali ovo njegovo pismo je odgovor na naše traženje da on dođe i podnese izvještaj. Mislim da je ovo njegovo pismo izazivanje reakcije nove američke administracije, jer pitanja ratnih zločina su pitanja koja zakoupljaju američku spoljnju politiku i čitav vrednosni sistem SAD. Međutim, potpuno je neutemeljen zahtjev da NSRS, tj. tijelo koje je dalo priznanja, da se ta priznanja povuku”, rekao je Srđan Mazalica, posalnik SNSD-a u NSRS.

Povelju uvedenu na 25. godišnjicu NSRS-a dobili su i Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, koji su osuđeni za ratne zločine. Međutim, NSRS nikada nije glasao o pravilima, niti je takva odluka objavljena u Glasniku. Zato SDS-ov Davor Šešić smatra da je po srijedi politikanstvo. Podsjetio je da ne postoje propisi za posebne agencije poput Organizacijskog odbora, koje donose odluke o povelji. Davor Šešić, saborski zastupnik poslanik SDS u NSRS, kazao je da se priznanja jedino mogu oduzeti od onih koji su ih dobili.

“Kao što je skinuta tabla Radovana Kadažića na Palama. To je politikanstvo. Od toga nemamo nikavih konkretnih mjera za poboljšanje života građana u RS i BIH. Vidi se, nažalost, da je gospodin Inzko dugo u BiH i da je poprimio neke osobine BH političara koji su dugo na sceni”, rekao je Šešić.

SP-ov Srđan Todorović također je rekao da je visoki predstavnik svojim postupcima “doljeva ulje na vatru”.

“Potpuno je neprihvatljivo i neprimjereno da se NSRS kao najviši zakonodavni organ i direktni predstavnik građana RS ucjenjuje, da se postavljaju bilo kakavi ultimatumi. Apsolutno je neozbiljno, nezrelo od diplomate kakav je Valentin Inzko da ima takvo ponašanje prema institucijama u RS i BiH. Ne vidim šta bi te neke sankcije trebale da doprinesu, ovo je potpuno bespotrebno doljevanje ulja na vatru”, rekao je Todorović.

U vatri je trenutno predsjednik Parlamenta Nedjeljko Čubilović na koga je izvorno Inckovo pismo i adresirano. Dok Čubrilović ćuti, šefovi klubova u NSRS izjasnili su se da o povlačenju povelja nema govora. Za to vrijeme špekuliše se kako je posljednji potez šefa OHR-a najava novih sankcija, ali i novog zapadnog paketa za BiH.