Kako se uvažavala bosanska zastava sa ljiljanima i državni grb – Posjeta državne delegacije Republike Bosne i Hercegovine SR Njemačkoj u martu 1995. godine

Dok se zakuhtavala agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu, 22. maja 1992. godine na prigodnoj svečanosti ispred zgrade Ujedinjenih naroda u Nju Jorku, tadašnji generalni sekretar UN-a Butros Butros Gali sa bosanskohercegovačkom delegacijom obznanio je svjetskoj javnosti ravnopravno članstvo R BiH u UN-u. Tom prilikom je na jarbolu ispred zgrade UN-a podignuta državna zastava R BiH, sa ljiljanima. Sve od 1992. pa do 1998. godine državna zastava R BiH sa ljiljanima je bila međunarodno i legalno priznati simbol R BiH, da bi odlukom visokog predstavnika bila zamijenjena današnjom zatavom – dakle nije ukinuta, jer niti jednim zakonskim aktom na nivou BiH nije zabranjeno isticanje zastave sa ljiljanima u neformalnim i privatnim institucijama. Nažalost ona se danas pojavljuje samo na proslavama, vjenčanjima, utakmicama, na kućama i sl, ali daleko gore od toga što se ona danas omalovažava i negira.

Ipak, koliko je zastava sa ljiljanima bila cijenjena na međunarodnom nivou svjedoči posebna svečanost iz marta 1995. godine kada je bosanskohercegovačka delegacija na čelu sa tadašnjim prvim čovjekom R BiH Alijom Izetbegovićem otišla u zvaničnu posjetu SR Njemačkoj. Državni vrh SR Njemačke pozvao je Aliju Izetbegovića i državnu delegaciju R BiH u zvaničnu radnu i prijateljsku posjetu 17. marta 1995. godine. Poslije slijetanja na aerodrom Keln – Dizeldorf, kolona luksuznih vozila pod državničkom pratnjom, u kojoj se nalazila i predsjednička limuzina predsjednika Alije Izetbegovića, uputila se u Bon, koji je tada još uvijek bio glavni grad SR Njemačke. Kako i priliči, prema državničkom i diplomatskom protokolu, na prednjem desnom dijelu predsjedničke limuzine, vihorila se zastava sa ljiljanima. Kolona limuzina prošla je kroz čitav Bon, poslije čega se zaustavila na platou rezidencijalnog kompleksa njemačkih državnih organa, gdje ju je dočekao predsjednik SR Njemačke Roman Hercog. Tada se na jarbolima zavihorila zastava R BiH, SR Njemačke, Evropske unije i njemačkih državnih organa, uz počasnu gardu svih rodova njemačkih oružanih snaga. Nakon intoniranja himne R BiH i protokolarnog raporta, predsjednik Hercog pratio je na crvenom tepihu, uz zvuke svečane koračnice, predsjednika Izetbegovića u obilasku počasne garde postrojene njemu u čast.

Nakon toga u svečanom salonu održani su državni razgovori. Bosanskohercegovačku delegaciju su pored predsjednika Izetbegovića činili i ministar vanjskih poslova R BiH Irfan Ljubljankić i članovi predsjedništva R BiH Mirko Pejanović i Ivo Komšić, dok su njemačku pored predsjednika Hercoga činili savezni kancelar Helmut Kol i ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel. Konferencija za štampu, koja je bila izuzetno posjećena, zbog velikog interesa praktično je bila svojevrsna tribina kojoj su prisustvovali brojni članovi parlamenta, predstavnici raznih mirovnih fondacija, naučnici i intelektualci SR Njemačke. Predsjednik Izetbegović objasnio je uzroke agresija na R BiH i stanje u zemlji, a zatim je izrazio veliku zahvalnost narodu SR Njemačke i organima vlasti na velikoj humanitarnoj pomoći ukazanoj u SR Njemačkoj za skoro 500 000 izbjeglica. Također, zahvalio se i na humanitarnoj pomoći koju SR Njemačka upućuje stanovništvu R BiH, te konkretnom medijskom izvještavanju o stanju u R BiH. Za medije je izjavio da će Armija R BiH, kao regularna i legitimna vojska R BiH, poštovati primirje koje je zahtijevala međunarodna zajednica i koje je bilo predviđeno da traje do kraja aprila 1995. godine.

Predsjednik Izetbegović je održao i predavanja na velikom skupu privrednika, naučnika, političara i intelektualaca, koji su stigli iz svih njemačkih pokrajina. Tada je najavio da će se po okončanju rata uložiti sva raspoloživa sredstva za povratak izbjeglica u R BiH. Prema tadašnjim skraćenim medijima, izvještaji su bili korektni, objektivni i afirmativni za R BiH. Njima su jasno detektirani agresori i branioci R BiH. Mnogi Bošnjaci, građani BiH, izbjeglice u Njemačkoj i zapadnim zemljama, osjećali su se ponosno gledajući izvještaje o posjeti državne delegacije R BiH SR Njemačkoj.

Prošli članakPokret za državu završio konsultacije s Dodikom: Nećemo podržati opoziciju u RS-u
Sljedeći članak48. brdska brigada ARBiH – branioci hercegovačkog bedema Blagaja