Kakva je uloga BIA-e u Srebrenici: Nikšiću OSA kriva jer su SDP-ovci radili za Grujičića, “M3” ne spominje

Za izbornu krađu u Srebrenici krivi su svi, osim SDP-a i rukovodstva te stranke. Zaključak je to koji se nameće iz istupa predsjednika SDP-a Nermina Nikšića na televiziji Face, kada se pred javnošću pravdao zbog uloge članova njegove stranke u izbornim manipulacijama u Srebrenici u korist aktuelnog načelnika i negatora genocida Mladena Grujičića.

Nikšiću je, sudeći prema istupu, neugodno zbog dešavanja u Srebrenici, ali za ta dešavanja nisu krivi on i rukovodstvo SDP-a koje je postavilo Begu Bektića na čelo Općinskog odbora SDP-a Srebrenica već Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

– Ma je li mislite da je ovo moguće bilo izrežirati bez njihovog angažmana? Gdje je bila OSA da se to spriječi? Je li to valjda posao OSA-e? Ako su znali za to, kako to nisu spriječili prije, šta su čekali – izjavio je Nikšić.

Dodao je Nikšić da se u Srebrenici nije moglo ništa uraditi da tu nisu učestvovali «i jedni i drugi», odnosno OSA i Bezbjednosno informativna agencija .

Kako je OSA mogla «izrežirati» da članovi SDP-a rade u korist Grujičića, Nikšić se nije trudio objašnjavati, ali je nametnuo tezu prema kojoj ta Agencija nije radila svoj posao ili ga nije željela raditi, s obzirom da, kako je kazao, «nije spriječila» ono što se dogodilo.
Član 5. Zakona o OSA-i kaže da je ta Agencija odgovorna za prikupljanje obavještajnih podataka u vezi sa prijetnjama po sigurnost BiH, kako unutar, tako i van BiH, njihovo analiziranje i prenošenje ovlaštenim dužnosnicima i tijelima, kao i za prikupljanje, analiziranje i prenošenje obavještajnih podataka s ciljem pružanja pomoći ovlaštenim službenim osobama kako je definirano zakonima o krivičnom postupku u BiH, te ostalim nadležnim tijelima u BiH kada je to potrebno radi suzbijanja prijetnji po sigurnost BiH.
Dakle, nadležnost OSA-e je da prikuplja podatke i da ih dostavlja nadležnim institucijama, a ne da samostalno «sprječava» članove SDP-a u izbornim krađama. U konkretnom slučaju nadležna institucija je Tužilaštvo BiH, koje je i formiralo predmet o dešavanjima u Srebrenici. Ukoliko je Tužilaštvo BiH formiralo predmet o izbornim prevarama u režiji kadrova SDP-a na osnovu informacija OSA-e, Nikšićev revolt prema toj Agenciji dobija sasvim drugačiji smisao.

Spoznaja da predsjednik Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, što je pozicija na koju je Nikšić imenovan glasovima SNSD-a, ne zna koja su ovlaštenja te Agencije, što je potvrdio tezom kojom je pokušao relativizirati odgovornost SDP-a, je poražavajuća po percepciju kompetencija izabranih i imenovanih zvaničnika.

Da sve nije moglo proći bez angažmana BIA-e, što ističe Nikšić, mogućnost je koju je teško osporiti, naročito uzimajući u obzir evidentiranu ulogu institucija Republike Srbije u izbornom inženjeringu u Srebrenici.

Pri pominjanju aktivnosti BIA-e i stranih obavještajnih službi u BiH, vrijedi podsjetiti na istup bivšeg predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije na televiziji N1 u julu 2019. godine.
– Jedan čovjek mi je skrenuo na to pažnju. Kaže: «Je l’ znaš kako zovu u jednoj našoj susjednoj zemlji, u njihovoj centrali obavještajne službe, šifrovanog agenta u SDP? M3! Šta ti je M3? Kaže, imaju neka trojica tamo, direktno radi za njih». Dobro ste me čuli – kazao je Lagumdžija.

Odbio je govoriti o imenima, ali je poručio da posjeduje dokaze koje će predočiti nadležnim institucijama, ukoliko mu zatraže i ukoliko bude potrebno.
– Imate ljude u vrhu SDP-a koji su na vezi sa stranim obavještajnim službama iz susjedstva – dodao je Lagumdžija.

Iako bivši predsjednik SDP-a nije želio govoriti o imenima, šifra «M3», osim što potvrđuje da se radi o tri osobe, ukazuje i da je «M» početno slovo imena ili prezimena tih osoba.
Vratimo se Srebrenici. Općinski odbor SDP-a u tom gradu je godinama predvodio Hakija Meholjić. Njemu je u decembru 2018. godine na sjednici Predsjedništva SDP-a zaprijetio «klanjem» tadašnji potpredsjednik Glavnog odbora, a sada potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović. Nekoliko mjeseci kasnije, Meholjić je istjeran iz SDP-a, a Predsjedništvo te stranke, u kojem je i «M3», je imenovalo Povjereništvo u Srebrenici, a na čelo tog Povjereništva su postavili Begu Bektića, istog onog Begu Bektića koji je ove sedmice uhapšen zbog izbornih krađa u korist Mladena Grujičića.

Dakle, sasvim je izvjesno da je BIA imala umiješane prste u izborne prevare u Srebrenici, što potvrđuju i izvještaji medija i političkih aktivista iz tog grada, a iz svega priloženog nije teško izvući zaključak o političkoj pripadnosti njihovih saradnika, kako onih u Srebrenici, tako i onih u Banjoj Luci i Sarajevu.