KAKVE VEZE KOMŠIĆ IMA S IKONOM: Član Predsjedništva BiH o pozivu Tužilaštva

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je za N1 reklo da će u aferi “Ikona” biti saslušani mnogi ljudi, uključujući članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Kao što smo ranije najavili, tužilaštvo je pokrenulo istragu radi provjere navoda u predmetu na temelju pisma ministrice Bisere Turković, javnosti poznatog kao slučaj ‘Ikona’. U ovom slučaju saslušat će se ambasador BiH u Moskvi. Tužilaštvo BiH reklo je da će sve osobe koje sudjeluju u organizaciji posjeta, kao i tri člana Predsjedništva BiH, biti ispitani zbog propusta koji štete ugledu Bosne i Hercegovine.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH komentarisao je:

“Odazvat ću se pozivu Tužilaštva BiH jer poštujem državne institucije, ali iskreno ne znam kakve veze imam s ikonom koju je Dodik poklonio u svoje ime“.

On je 18. decembra pozvao je Dodika da “napokon oktrije ko mu je dao ukradenu ikonu”.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba govorio je danas nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik dao jučerašnje izjave na ikoni koja je poklonjena ruskom ministru vanjskih poslova Sergeyu Lavrovu sredinom decembra prošle godine.

“Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i iskusnim ciničnim ruskim diplomatima koji su je se odrekli. Ali gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje stare prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone“, rekao je.