Kalabuhov opet “savjetuje”: BiH treba još jednom da razmisli da li će članstvo u EU donijeti…

Povodom Dana pobjede nad fašizmom 9. maja, ruski ambasador Igor Kalabukhov je u tekstu za Glas Srpske iznio neke kontroverzne stavove. Prema njegovim tvrdnjama, Ukrajina je, uz blagoslov zapada, formirana ne kao želja njenih stanovnika za nezavisnošću, nego isključivo kao “anti-Rusija”.

Rusku agresiju na Ukrajinu nazvao je “vještački izazvanim sukobom”, niti jednom spomenuvši da je Rusija zapravo izvela napad na teritorij suverene države. Za sve trenutne probleme između Rusije i zapadnih zemalja, uključujući i SAD, krivi, očekivano zapad.

U ovom tekstu dotakao se i BiH. Ponovno je podijelio “savjete” za našu zemlju, ali ovoga puta tema nije bila članstvo u NATO-u, već članstvo u EU. Istodobno, EU to naziva udrugom koja je moralno i institucionalno degradirana. Naveo je da EU provodi politiku dvostrukih standarda, što je posebno zabrinjavajuće u našoj regiji.

– Proglašavanje ovog regiona zonom njegovih (EU prim.pr.) nespornih interesa i istovremeno ultimativno postavljanje zahtjeva pred državama koji praktično ne mogu biti ispunjeni – zar to nije potvrda neoimperijalnog kursa kojim ide Bruxelles?

U takvim okolnostima, čini nam se, potrebno je još jednom pažljivo razmisliti da li će željeno članstvo u Evropskoj uniji donijeti afirmaciju famoznih “evropskih standarda” na Balkanu. Može se reći da je sama Bosna i Hercegovina minijaturna Evropska unija. A sporazumi koje su narodi BiH postigli putem dijaloga na osnovi uzajamnog poštovanja i kompromisa mogli bi dovesti do postizanja trajnog mira i jačanja unutrašnje stabilnosti, bez formalnog članstva u evropskim strukturama. Ali, ponavljamo, mi ćemo poštovati suvereni izbor naroda BiH, piše Kalabuhov za Glas Srpske.