Kalabuhov u Dodikovom maniru govori o Schmidtu: Ovaj gospodin nije na pravom mjestu

Rusija može da ponudi sliku istine i pravdenosti, tvrdi amvasador ove države u našoj zemlji Igor Klabuhov. Dio intervjua, kojeg je dao za agenciju Srna, objavila je i Ambasada Rusije U BiH na svojoj Facebook stranici, prenosi Oslobođenje.

– Rusija ne nameće mišljenja i nudi ravnopravan dijalog uz poštovanje interesa svih uključenih u razgovore. Spremni smo uložiti napore u kreiranje sistema bezbjednosti i ekonomske saradnje bez ikakvih političkih ograničenja na dobrobit svih. Svi su zainteresovani jer se svijet ljulja, uzimajući u obzir i prirodne kataklizme, te bezbjednosne izazove zbog čega se mora okrenuti od radikalizma i koncentrisati na sve ono što vodi prosperitetu, izjavio je Kalabuhov.

U toku razgovora opsvrnuo se i na djelovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta.

– Poznat je naš stav u vezi sa današnjim takozvanim visokim predstavnikom i nismo u situaciji da učestvujemo na sastancima PIC-a, pogotovo što naši partneri misle da su nas isključili iz ovog sastava. Druga stvar, vrlo je interesantno da sve više ljudi u BiH, pa čak u Njemačkoj i Evropi, shvata da ovaj gospodin nije na pravom mjestu, pa čak i oni koji misle da će OHR biti na njihovoj strani se sada bune protiv tih odluka. Ali, čini mi se da se srame da priznaju jer je to stav Rusije i Kine. Naš stav je principijelan, pravedan i istinit, tvrdi Kalabuhov.

Ruski ambasador smatra kako njegova država nudi alternativu u politici.

– Rusija može da ponudi sliku istine, duhovnosti i pravednosti i to je ustvari jedan od razloga zbog čega zapadni svijet koristi sve svoje snage da uništi ovaj pozitivni uticaj. Mi nudimo alternativu u politici, kulturi i oslanjamo se na međunarodno pravo, a ne nekakva izmišljena pravila, rekao je amvasador Rusije.

Jedno od pitanja ticalo se i privrednih odosa BiH i Rusije.

– Sve svoje sagovornike u BiH pozivam da iskoriste priliku jer Ruska Federacija ima veliki potencijal u industriji i poljoprivredi. Onemogućava se rad i uspostavljanje veza iako je poznato da imamo već duboko ukorijenjene veze i trgovačke odnose u BiH, posebno sa srpskim narodom. Smatramo da postoji veliki potencijal da se odnosi dalje jačaju, dodao je Kalabuhov.