KALINIĆ PANIČNO ZAZIVA RUSIJU I KINU: „Čeka nas teško vrijeme, aktivno se radi na izmjenama Dejtonskog sporazuma, u objedinjenoj akciji SAD-a i EU žele uspostaviti…“

Savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika Dragan Kalinić, istaknuo je da povratak izvornom Daytonu i nastavak Bosne i Hercegovine na tim principima zahtijeva jedinstveno i aktivno djelovanje Republike Srpske na domaćem i međunarodnom nivou.

Kalinić je zaključio da samo zajedničko djelovanje i konstruktivno djelovanje temeljeno na zakonitosti i legitimitetu mogu pokazati da je Republika Srpska ozbiljna ako nastoji sačuvati daytonske temelje na kojima je zemlja danas osnovana u ime mira i stabilne budućnosti Bosne i Hercegovine i regije, a to znači jednakost oba entiteta i slobodu i zaštitu interesa sve tri njena konstitutivna naroda.

“Više je nego jasno da su pred nama teška vremena i da ćemo aktivno raditi na izmjenama izvornog Daytonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava Bosne i Hercegovine, te da će u zajedničkoj akciji SAD-a i EU za stvaranje ‘funkcionalne’, zapravo ujedinjene Bosne i Hercegovine.

Rekao je da će samo politički naivni ljudi pomisliti da joj je izjava Bisere Turković protiv Republike Srpske i Milorada Dodika izašla iz glave.

“Naravno, težina i ružnoća riječi izgovorenih na račun Srpske i srpskog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika autentično su njezini, neprihvatljivi za funkciju koju obavlja i uvredljivi za svakog našeg čovjeka u Srpskoj bez obzira na političku pripadnost

Potrebno je, bez stranačkih podjela, uključiti svu pamet koju imamo u Srpskoj, ali i provesti koordiniranu međunarodnu akciju, posebno sa Srbijom i Hrvatskom, potpisnicama Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Naša borba se ne može svesti samo na pojedince od kojih se neki hrabro nose sa izazovima. Potrebno je pokazati da Milorad Dodik, ali i rukovodstvo Republike Srpske nisu sami u ovoj priči”, naglasio je Kalinić, upitavši zar ne bi bilo logično da se mnoge javne institucije, uključujući i članove Akademiju nauka i umjetnosti Republike Srpske oglase o ovom vitalnom pitanju za srpski narod i Republiku Srpsku u ovim turbulentnim vremenima”, naveo je Kalinić.