Kandić: U normalnoj zemlji Vulin ne bi mogao biti ministar, Vučić nije nevin u ponašanju Dodika

Nataša Kandić, koordinatorka Koalicije za osnivanje REKOM (Regionalne komisije za ratne zločine), našla se na udaru nacionalista u Srbiji nakon što je na društvenim mrežama uoči posjete njemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu poručila “kako bi joj domaćini trebali pokazati mural posvećen Ratku Mladiću”.

Iz dana u dan dobija gnusne uvrede, ali kako ističe u razgovoru za Faktor, lako se nosi s njima.

– To je ogledalo političara i medijske scene u Srbiji. Ništa me to ne čudi – kaže Kandić.

Najviši zvaničnici Srbije, među kojima prednjači ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, nezvanični megafon projekta “srpski svet”, skoro pa svakodnevno šalju otrovne strelice prema Bosni i Hercegovini.

Posljednja u nizu je saopćenje MUP-a Srbije, tačnije nacionalistički pamflet Vulina u vezi sa hapšenjem Edina Vranja, bivšeg visokog dužnosnika Federalne uprave policije.

Između ostalog, Vulin naziva članove Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića licemjerima, u svojoj ostrašćenosti poziva se i na vječnog neprijatelja, predsjednicu Kosova Vjosu Osmani, da bi na kraju saopćenja jasno bilo rečeno da je Vranj “ratni zločinac”.

– Ta izjava MUP-a Srbije je najblaže rečeno neprimjerena. Nedopustiv je taj Vulinov ton. On nanosi štetu Srbiji i odnosima u regionu. Takav ministar bi zbog ovakvih izjava u normalnoj zemlji bio uklonjen – kaže Kandić.

U intervjuu za Faktor sagovornica se osvrnula i na hapšenje Vranja.

– Svaka država treba suditi svojim državljanima. Time se podstiče proces uspostave vladavine prava. I dok Srbija hapsi državljane BiH, na njenoj teritoriji se upadljivo skrivaju brojni optuženi iz susjedstva. Istovremeno se objavljuju podaci u provladinim medijima iz nekog spisa još dok traju istražne radnje.

Na sceni je politizacija procesuiranja ratnih zločina – ističe Kandić.

Pomno prati dešavanja u BiH i blokadu državnih institucija u režiji člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

– Bilo bi najbolje da se ignoriše Dodik jer već godinama od njega nema normalne političke poruke. Pitanje je kako će se novi visoki predstavnik nositi s tim – govori Kandić.

Smatra da Dodik nesumnjivo ima podršku Beograda za takvo ponašanje.

– Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije nevin u ekstremističkom ponašanju Dodika. Naravno, on ne daje izjave u kojima na direktan način podržava djelovanje Dodika, ali zato to radi Vulin.

Vidite, mi sada imamo apsurdnu i opasnu situaciju da za sudske činjenice u vezi sa presuđenim ratnim zločincima Vulin kaže da to nije istina – mišljenja je Kandić.