Karić pojasnila zašto je spomenik Kralju Tvrtku postavljen noću: Simbolika je važnija od ceremonije

Spomenik u čast Kralja Tvrtka I Kotromanića privukao je dosta pažnje i prije samog postavljanja u Sarajevu, gdje je jutros i zvanično postavljen. Tim povodom, ponovo se oglasila gradonačelnica Benjamina Karić, koja je i inicirala postavljanje spomenika.

Karić je istaknula kako poštovanjem svoje historije, gradimo bolju i ljepšu budućnost našoj djeci. Dodala je, potom, kako je podizanjem spomenika ispravljena sjena koja je”pokušajima revizionizma bačena na ovo vrhunsko umjetničko djelo”.

Potom je navela ko je sve učestvovao u samoj realizaciji stvaranja ideja te u konačnici i podizanja spomenika Kralju Tvrtku.

“Grad Sarajevo je u Budžetu obezbijedio sredstva za podizanje spomenika. Komisija za spomenike Gradskog vijeća je predložila da se izbor idejnog rješenja provede konkursnim putem. Radove je izvela firma ‘Bosman’, a načelnik Općine Centar Srđan Mandić u skladu sa svojim nadležnostima dao je doprinos u izboru lokacije”, kazala je Karić putem svog Facebooka.

Karić je zatim navela ko je sve činio Komisiju za odabir idejnog rješenja za spomenik te iskoristila priliku da im se zahvali.
Potom je pojasnila i zašto je spomenik postavljen tokom noći.

“Odlučila sam da spomenik postavimo tokom noći, kako ne bi ometali redovno odvijanje saobraćaja i aktivnosti naših gradjana.

Dostojanstveno i hrabro, na današnji datum, kada obilježavamo 834 godine Povelje Kulina bana, jednog od najvažnijih dokumenta bosanske državnosti i diplomatije ovaj spomenik poklon je Grada Sarajeva građanima i građankama Sarajeva i BiH”, zaključila je Karić.