Kavazović sa predsjednikom Jevrejske zajednice: Osuda nasilja i terora

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović sastao sa danas s Jakobom Fincijem, predsjednikom Jevrejske zajednice BiH i predsjedavajućim Skupštine Međureligijskog vijeća (MRV) u BiH.

Na sastanku se razgovaralo o značaju međureligijskog dijaloga i trenutnoj situaciji na Bliskom istoku.

Sagovornici su se usaglasili sa osudom nasilje i potrebom zaustavljanja vala terora i nasilja nad nevinim civilima.

Podsjetimo, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je ranije, komentirajući eskalaciju nasilja u Gazi, pozvao na suzdržanost i traganje za mirnim rješenjem.

„Posljednje eskalacije nasilja u i oko Gaze još jednom ukazuju na neodrživost stanja u Palestini i Izraelu i potrebu postizanja trajnog i pravednog mira“, poručio je reisul-ulema Kavazović.

Kazao je da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini uvijek zagovarala mir i osuđivala nasilje i terorizam bez obzira od koga dolazilo, te da to čini i danas.

„Ja kao reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini još jednom osuđujem svaki oblik nasilja, a naročito stradanje nevinih civila. Pozivam sve na suzdržanost i brigu o životima nevinih i traganje za mirovnim rješenjem u zemlji koju svi duhovni potomci Ibrahima ili Abrahama smatraju svetom“, rekao je reisul-ulema.

Podsjetio je da ubistvo nevinih osoba ne može i na smije imati nikakvo opravdanje.

„Ništa nije vrijedno jednog nevino stradalog života i ja molim Uzvišenog Boga da narodu Svete zemlje podari mir koji bi bio vodilja svima u svijetu i da nas sačuva ponavljanja strašnih prizora kojima svjedočimo ovih dana“, poruka je reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića.