Kćerka Fikreta Abdića potvrdila: Ulazimo u koaliciju za Konakovićevim “Narodom i pravdom”!

Izborna sjednica Gradskog vijeća trebala je biti održana u Velikoj Kladuši 14. januara, ali je prekinuta jer dnevni red nisu pokrivali Laburistička stranka Fikret Abdić, Stranka DNZ-Krajina i stranka Narod i Pravda, Elmedina Konakovića.

To također nagovještava obrise budućeg saveza, kojeg je u utorak potvrdila Elvira Abdić Jelenović, predsjednica Laburističke stranke i kćerka osuđenog ratnog zločinca i aktualnog gradonačelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića.

– Znam da je za mnoge naše članove i pristalice, kao i za širu javnost, stvaranje saveza sa Strankom DNZ-Krajina i vijećnicima NiP-a tokom godina pomalo nerazumno, rekla je Abdić Jelenović.

Kćerka Fikreta Abdića požalila se na činjenicu da su se sve “probošnjačke stranke” zajedno kandidirale na prošlim lokalnim izborima, dodajući da ih podržavaju stranačke središnjice iz Sarajeva.

“Oni idu prema uništavanju Laburističke stranke, da bi preuzeli dužnost gradonačelnika”, rekla je Abdić Jelenović.

U toj „probošnjačkoj koaliciji“, kako ju je nazvala Abdić Jelenović, pridružile su se sve probosanske stranke, osim Naroda i Pravde.

Predsjedavajući Laburističke stranke rekao je da ne bi trebalo biti političkog dijaloga o tome “je li nešto opravdano” i rekao da stranka ustraje u onome što je obećala svojim članovima i onima koji se s tim slažu.

– Za našu suglasnost i članove najvažnije je da smo postigli taj dogovor, što je nešto što treba dodati pobjedi Laburista, rekla je Abdić Jelenović

Međutim, prije nekoliko sati, oglasili su se iz stranke Narod i pravda Velika Kladuša putem Facebook stranice.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

“U proteklih mjesec dana predstavnici šest parlamentarnih političkih stranaka u OV Velika Kladuša održali su niz sastanaka u cilju stvaranja parlamaentarne većine, a što u konačnici nije dalo očekivane rezultate. Predstavnici političke organizacije NAROD I PRAVDA bili su učesnici ti razgovora i dali svoj maksimalni doprinos da se postignu pozitivni rezultati oko formiranja većine u općinskom vijeću međutim to se na žalost nije desilo.

Da li postoji neka druga opcija većine u općinskom vijeću pokazat će situacija na nastavku konstituirajuće sjednice općinskog vijeća koja je zakazana za četvrtak 28.01.

Slijedeći upute svoje centrale te kantonalnog odbora kao i zaključke općinskog povjereništva, politička organizacija NAROD I PRAVDA neće biti dio nikakve parlamentarne većine općinskog vijeća Velika Kladuša u čijem sastavu bude Laburističa stranka.

U takvim okolnostima NAROD I PRAVDA će biti dio opozicije te dati svoj maksimalni doprinos u kvalitetnom radu općinskog vijeća.

Koliki će biti učinak vrijeme i rad u budućnosti će pokazati, s obzirom da Narod i Pravdu u općinskom vijeću predstavlja jedan od dva izabrana vijećnika i to je Nedžad Nadarević dok je drugi vijećnik Amir Ćufurović iz svojih ličnih razloga pismenim putem tražio njegovo istupanje iz članstva stranke NAROD I PRAVDA što je prihvaćeno, poštujući njegovu odluku te pravo da djeluje kao nezavisni vijećnik. NAROD I PRAVDA bez obzira na takve okolnosti nastavlja u svom djelovanju na principima svoje programske platforme”, navodi se u saopćenju.