KĆERKA RATNOG ZLOČINCA SPAŠAVA DODIKA: “Tabla s imenom Radovana Karadžića treba biti uklonjena…”

Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka ratnog zločinca Radovana Karadžića, izjavila je danas tijekom konferencije za novinare u Banjoj Luci da bi ploču s imenom Radovan Karadžić trebalo ukloniti sa Studentskog doma na Palama.

– Odlučila sam se obratiti na ovaj način. Glavni razlog su brojni pozivi koji traže moj stav i mjesto obitelji Radovana Karadžića u vezi s aktualnim događajima i zlouporabom njegovog imena. I prije 25 godina našli smo se pod pritiskom, a posljedice traju do danas.

Naivno je vjerovati da bi u takvim okolnostima mala skupina ljudi trebala snositi posljedice. Podnose ih i drugi, cijela obitelj, pa čak i oni u RS-u. Moj otac i obitelj bili su podvrgnuti sankcijama tijekom svih godina, bez obzira na završeni postupak suđenja i donošenja presude, a kažnjava se i SDS, unatoč tome što su Radovana izbacili iz članstva.

Danas smo u sličnoj situaciji. Vrijeme je da se zaustavi koristiti njegovo ime kao sredstvo za kovanje strogoće i izazivanje posljedica za nevine ljude. Nevjerovatno, ali 5 godina nakon što je postavljena ploča, da dobije toliku težinu.

Ona je navela da je postavljanje table bila odluka svih aktera lokalne i akademske zajendice koji su organizovali taj događaj, da su pozvali članove porodice, a da su, onda, sve godine izloženi uvredama.

– Dušebrižnici su šutjeli o kršenju ljudskih prava od strane mog oca i moje obitelji.

Njegova bolesna potreba i ambicija da želi da ga neko zaštiti od mene ili člana obitelji nisu uspjeli preteći neke od medija i obožavatelja, rekla je.

Smatra da od predmeta ne treba praviti dramu i likovanje niti srpski narod od toga treba da osjeća poniženje.

– Politički je naivno vjerovati da je ova ploča jedini pravi razlog, ona je sredstvo zakulisnih aktivnosti i stoga je besmislena i prljava te je treba ukloniti, rekla je.

U svom najnovijem izvješću Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, visoki predstavnik Valentin Inzko oštro je kritizirao veličanje ratnih zločinaca, posebno postavljanje table s imenom Radovana Karadžića na Studentskom domu Pale i predložio da Miloradu Dodiku treba zabraniti članstvo u EU ako se ne ukloni.

Studentski dom na Palama otvoren je u martu 2016. godine.