Klub Bošnjaka najavio veto, očekuju i reakciju međunarodne zajednice

U izjavi za N1, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS Mihnet Okić istakao je da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS u predviđenom roku pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, vezano za posljednja dva zakona koje je Narodna skupština RS izglasala.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je, u petak 30. jula, zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida, po hitnom postupku.

Predstavnici NSRS usvojili su i Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, odnosno izmjenama i dopunama ovog zakona, odnosno izmjene ovog zakona, kojim će biti kažnjivo nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom.

“Ti zakoni su u proceduri i nisu konačni obzirom da pitanje vitalnog nacionalnog interesa i odmori koji su u toku će uzeti vremena da to se riješi na bolji način. Klub Bošnjaka će pokrenuti vitalni nacionalni interes i procedura će ići kako je predviđeno. Mi očekujemo da neće doći do usaglašavanja na zajedničkoj Komisiji, da će sve to otići na Ustavni sud RS,gdje ne očekujemo puno od tog političkog sudu. Zbog toga ćemo uputiti apelaciju prema Ustavnom sudu BiH.”, istakao je Okić.

Dodao je da Klub Bošnaka u Vijeću naroda RS čeka reakciju međunarodne zajednice i drugih aktera.

“Očekujemo da će reagovati i Tužilaštvo BiH gdje su jasne naznake krivične odgovornosti za one koji su sve ovo pokrenuli i u proceduru stavili.”, zaključio je Okić.