Klub SDA o spornoj Arnautovoj inicijativi: “Zbog čega na popisu nema ime Ive Andrića?”

Ne stišava se bura nakon sporne inicijative zastupnika Damira Arnauta po kojoj je predloženo da se spriječi davanje imena ulica po ličnostima čija je prošlost sumnjiva i uklesana mnogobrojnim zlodjelima. Iako je Klub SDA podržao inicijativu, pa čak naveo da su usvojeni principi dobro, navedeno je da su imena ispolitizirana – da se pojedinci nisu trebali naći na popisu ali isto tako da su se određene persone trebale naći na listi. Posebno je istaknuto ime nobelovca Ive Andrića.

Ne vidimo ko može biti protiv principa da ulice, škole i javne površine ne mogu biti nazivane po licima koja su sarađivale, pripadale, bile u koordinaciji ili na drugi način djelovale na strani snaga koje su izvršile Holokaust. Drugo je pitanje ko je kompetentan da određuje ko su ta lica. Imamo, naravno, nekih koji su općepoznati i neupitni ratni zločinci kao što su Draža Mihailović, Jure Francetić, Mile Budak, Rafael Boban ili potpredsjednik Vlade NDH Osman Kulenović. Međutim, kolega Arnaut je po nekom svom kriteriju dodao još neke osobe poput Mehmeda ef. Pandže, Mustafe Busuladžića i Huseina Đoze o čijim se izjavama ili postupcima može diskutovati, ali koji zasigurno nisu počinili zločine, navodi se u saopćenju.

Pitanje je, ističu, zašto po Arnautovim kriterijima, na njegovom spisku nije i Ivo Andrić, koji je tokom prve dvije godine Drugog svjetskog rata (1939-1941) boravio u Berlinu i „sarađivao i bio u koordinaciji“ s nacističkim vlastima.

-Nauka je dokumentovala i da je 1938, u godini Kristalne noći, Andrić u časopisu „XX vek“ pod pseudonimom pisao da u slučaju rata „naš narod može dočekati Nemačku na svojim granicama bez uznemirenja i nespokojstva za budućnost“. Kolegi Arnautu je očigledno drago kad kod nekog tradicionalnog Bošnjaka, po mogućnosti vezanog za Islamsku zajednicu, nađe ovakve rečenice, ali za Andrića će sigurno naći neki izgovor i primijeniti druge aršine. U svakom slučaju, principu su dobri, ali smatramo pogrešnim da neko nekompetentan kao što je Arnaut, kroz obrazloženje koje nije pročitao na sjednici PS BiH, po vlastitom nahođenju sastavlja listu imena. To ne trebaju raditi zastupnici. To treba raditi komisija sastavljena od historičara, pravnih eksperta i žrtava Holokausta, zaključuje se u saopćenju za javnost Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.