KO O ČEMU, ČOVIĆ O KONSTITUTIVNOSTI NARODA: “SDA već duže vremena u javnom prostoru dijeli dvosmislene političke komentare”

Hrvatska demokratska zajednica BiH osuđuje neutemeljene napade SDA na vodstvo Republike Hrvatske u nastojanjima narušavanja bilateralnih odnosa za vlastitu političku korist, prenosi Hrvatski medijski servis.

U saopćenju HDZ-a BiH stoji da su kontinuirano kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz negiranje konstitutivnosti i prava konstitutivnih naroda činjenice današnje Bosne i Hercegovine, a ponašanje su vodećih bošnjačkih političara i političkih opcija.

– Sukladno tomu, HDZ BiH pozdravlja i poziva na daljnju internacionalizaciju izazova s kojima su Bosna i Hercegovina i hrvatski narod u BiH suočeni. Zaštita ustavnopravnog poretka imperativ je u izgradnji stabilnih prilika i bolje budućnosti – saopćeno je.

Iako je izvjesno da je nepotrebno podizanje tenzija već prepoznat način funkcioniranja SDA u političkom svijetu Bosne i Hercegovine, kako tvrde u HDZ-u BiH, neutemeljeni navodi neće se uspjeti instrumentalizirati za dobit, kao ni za mijenjanje historijskih tekovina ni narušavanje dugotrajnih dobrosusjedskih odnosa.

– Kao snažan i prepoznat partner Bosne i Hercegovine, Republika Hrvatska i njezino vodstvo kontinuirano se zalažu za daljnji napredak BiH ka članstvu u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu, internacionalizacijom brojnih pitanja koja opterećuju bh. društvo i zalažući se za ustavnopravni poredak koji je Bosni i Hercegovini donio mir – saopćeno je.

U saopćenju se navodi i da se ne mogu zanemariti ni brojna ulaganja sredstava i kapaciteta Hrvatske u zajedničku izgradnju europske Bosne i Hercegovine.

– Stranka demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovini već duže vremena u javnom prostoru dijeli dvosmislene političke komentare, osobito u institucijama čiji su legitimitet odavno devalvirali i politički unakazili. Takav pristup legitimni hrvatski predstavnici ne dozvoljavaju nego i dalje, unatoč raznim opstrukcijama dužnosnika SDA, pokušavaju zadržati kredibilitet naše zemlje kao ozbiljne države koja doista, bez kalkulacija, istinski i snažno zagovara napredak prema EU i europski put Bosne i Hercegovine, što i Republika Hrvatska snažno podupire – saopćeno je.

Ovim putem HDZ BiH poziva SDA na suzdržavanje od neprimjerenog političkog profitiranja te na snažnu saradnju s najiskrenijim i najprepoznatijim partnerom Bosne i Hercegovine – Republikom Hrvatskom.

Stranka SDA na vlasti u BiH osporila je u petak pravo hrvatskim dužnosnicima da raspravljaju o stanju u toj zemlji a izrijekom su osudili inicijativu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da to bude tema sjednice Vijeća nacionalne sigurnosti Hrvatske.

Potsjećamo, HDZ je reagirao na saopćenje SDA od prije dva dana u kojem vodeća stranka bošnjačkog naroda osporava pravo hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću da se ne petlja u unutrašnja pitanja BiH.

– Iako je očigledno da Milanovićev zahtjev ima pozadinu u njegovom sukobu sa Vladom Hrvatske, ipak ga pozivamo da ne “oštri zube” na Bosni i Hercegovini jer to nikad nije donijelo dobro ni BiH ni Hrvatskoj. Podsjećamo Milanovića da zadnji put kad su vijeća za nacionalnu sigurnost susjednih država raspravljala o BiH, transkripti sa tih sastanaka su bili dokazni materijali na osnovu kojih je utvrđena agresija susjednih država na Bosnu i Hercegovinu – priopćeno je iz SDA, prenosi Fena.

Jedina vijeća koja su zadužena da nadziru provedbu Daytona jesu Vijeće za implementaciju mira i Vijeće sigurnosti, koje je nedavno raspravljalo o stanju u BiH, naveli su iz SDA te pozivali Milanovića da se upozna sa zaključcima iznesenim tokom diskusije.

– Naročito ga pozivamo da dobro razmotri i zaključke o osudi slavljenja ratnih zločinaca, kao praksi koja je najveća prijetnja miru. Političke opcije koje u posljednje vrijeme jednostrano podržava Milanović prije nekoliko dana su odale poštovanje osuđenom ratnom zločincu i silovatelju Marku Radiću, uvrijedivši žrtve njegovih zločina na najgori mogući način. To sigurno nije u korist i na ponos predsjednika nijedne civilizirane zemlje, pa ni Hrvatske – navela je SDA javnom saopćenju koje nije dobro sjelo Čoviću u njegovom HDZ-u.