Reuters je izvijestio da je dužnosnik Europske unije odgovoran za pregovore s proizvođačima vakcina rekao da članice EU razmišljaju o pokretanju pregovora o nabavci ruskih vakcina Sputnik V, podsjećajući da su Mađarska i Slovačka već kupile ruske vakcine.

Istodobno, Italija razmatra upotrebu najveće tvornice vakcina, ReiThere, za proizvodnju Sputnika V. Italija s oko 60 miliona stanovnika do sada je uspjela vakcinisati samo 2 miliona građana, pa je većina Italije u ponedjeljak ponovno zatvorena.

Austrijski premijer Sebastian Kurtz i dužnosnici iz Češke, Slovačke, Bugarske i Latvije zatražili su od predsjednice Europske komisije Ursule von dear Leyen i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela da organiziraju summit EU-a o distribuciji vakcina jer ne isporučuju jednake količine svim državama članicama : „Ako se ovaj sistem nastavi do ljeta, stvorit će i produbiti velike nejednakosti između zemalja članica. Neki će steći imunitet stada u roku od nekoliko sedmica, dok će drugi daleko zaostati”.

Austrija se nalazi na 19. mjestu od 27 članica prema vakcinaciji u EU. Sa stavovima kanecalara ne slažu se, pak, iz ministarstva zdravlja, koje je pregovaralo o količini doza vakcina za Austriju, te smatraju kako je distribucija uravnotežena i transparetna i kako se u ljeto 2020, kad se pregovaralo o nabavci vakcina, sve članice pitalo koliko žele određenih vakcina. No, bez obzira na tvrdnje ministarstva Austrije, činjenica je da vakcine, odnosno način njihove raspodjele, sve više dovode do opasnog razdora unutar Evropske unije i to u vrijeme trećeg vala pandemije koji je zahvatio mnoge članice u kojima je situacija izuzetno teška.

U subotu je Estonija zauzela prvo mjesto po broju zaraženih, prema službenim podacima, sa 112 zaraženih na 100.000 ljudi; Češka je na drugom mjestu sa 109 zaraženih. U Estoniji je od 11. marta pokrenuto potpuni lockdown zbog povećanja broja zaraženih. Iako Estonija zauzima visoko mjesto po broju vakcinisanjih, malo je vjerojatno da će se to nastaviti jer se također suočava s problemima u opskrbi vakcinama.

Greške političara EU posljednjih mjeseci pokazuju sve slabosti u upravljanju krizom uzrokovanom pandemijom i imaju ogromne posljedice i za građane EU i za zemlje u potrebi, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Najžešći sukobi, bez ikakve sumnje odvijaju se u Sarajevu u kome malo ko postavlja pitanje odgovornosti državne vlasti koja je, kao i u svim drugim zemljama, morala voditi proces nabavke i kupovine vakcina. Suočeni s ozbiljnom opasnosti od kolapsa zdravstvenog sistema i zbog povećanja broja zaraženih u Vladi Federacije su prošle sedmice odlučili da ne čekaju više ni državnu vlast, a ni EU.

No, onog trenutka kad se pokazalo da će Vlada FBiH uspjeti u tome krenuli su skandalozni medijski i politički pritisci na dva dobavljača, o čemu su u posljednja tri dana oni sami govorili, zbog čega ugovori nisu potpisati, a na hitnoj sjednici Ad hoc tima Vlade Federacije koji je u toku, traže se (nova) rješenja.

Kako vrijeme prolazi, povećava se broj zaraženih i umrlih. Ko će biti odgovoran za produljenje ove patnje i sprečavanje opskrbe vakcinama. Oni koji to koriste u političke svrhe kako bi “dokazali” nesposobnost vlade Federacije? A ko već pokušava započeti novu vezu? Hoće li Tužilaštvo BiH otvoriti hitnu istragu o preprekama u pružanju vakcina i pokrenuti pitanje odgovornosti Zorana Tegeltije, kao što je to uradilo u slučaju respiratori, a situacija je i puno gora nego prošle godine u ovo vrijeme kad su nabavljeni respiratori koji se danas koriste u bolnicama? Ili je samo bitno da se opet dokaže da su za sve krivi SDA i Fadil Novalić? Krajnje je vrijeme da populizam pojedinaca (iz Sarajeva) dođe na naplatu.