Koliko je realna smjena Valentina Inzka? Da li je niz konkretnih poteza zadnjih mjeseci doveo u pitanje njegov položaj!

Valentin Inzko je sedmi Visoki predstavnik u našoj zemlji. Na toj pozicije je od 2009. godine. Njegova uloga i opisivanje njegovog djela na neki je način prastara tema u političkim raspravama u BiH. Ipak, o piitanju njegove smjene i imenovanja zamjenika sada se žustro raspravlja.

Ukidanje mjesta Visokog predstavnika u našoj zemlji gotovo je službena politika entiteta Republike Srpske. U tom pogledu posebno se oglasio SNSD, kao i čelnik stranke Milorad Dodik, koji se nije umorio od priče da treba ukinuti Visoko predstavništvo u BiH, ističući da je to “omča oko vrata ove zemlje”.

Doista, postojanje takvog ureda nije ponos BiH, ali je, zapravo, nužnost. Barem do nekog boljeg i skladnijeg političkog trenutka.

Međutim, posljednjih dana bilo je iznimnih špekulacija u vezi s imenovanjem novog Visokog predstavnika. Posjet njemačke veleposlanice Margaret Webber predsjedništvu BiH posebno promovira takve argumente. U diplomatskim krugovima njemački diplomat Christian Schmidt iz Kršćansko socijalne unije spominje se kao neslužbeni kandidat za budućeg višeg predstavnika u BiH.

Postupak imenovanja novog čelnika OHR-a nije jednostavan i zahtijeva odobrenje Vijeća za provedbu mira, ali i odobrenje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Međutim, s druge strane, postavlja se pitanje koliko je takav potez praktičan. Prije manje od mjesec dana, veleposlanici najvažnijih zemalja Vijeća sigurnosti UN-a podržali su Valentina Inzka. Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, pa čak i njemački veleposlanik izrazili su važnost Inzkovih akcija za očuvanje mira.

U Bosni i Hercegovini, geopolitičkim vrhovima koplja, interesi velikih sila prije su bili slomljeni, pa bi se čak i u ovom slučaju takvo što moglo “prevrnuti”. Prije svega, kada su u pitanju odnosi između Njemačke i Rusije. Međutim, zanimljivo je primijetiti da je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov tokom nedavnog posjeta našoj zemlji rekao da podržava potpuno ukidanje mjesta Visokog predstavnika. Sada, međutim, imamo određene najave da diplomate aludiraju na smjenu Inzka i imenovanje drugog višeg predstavnika.

Valja napomenuti da je Inzko posljednjih mjeseci počeo pokazivati ​​ili barem najavljivati ​​konkretnije poteze i izravnije kritike određenih političara. Izravno je najavio sankcije Dodiku ako ne ukloni natpis s ratnim zločincem Radovanom Karadžićem iz studentskog doma na Palama, a također je nagovijestio akciju ako se “nastavi obilježavanje bilo čega što aludira na ratne zločince”.

Vrijeme će pokazati što će se promijeniti u geopolitičkom krajoliku i hoće li Rusija tražiti novog Visokog predstavnika nakon svoje predanosti otvorenim gašenjima OHR-a. Ako se išta dogodi na tom polju, postavljat će se pitanje kolika će biti BiH i brzinom odlučivanja svjetskih sila.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira uključuje: Francusku, Italiju, Japan, Kanadu, Njemačku, Rusiju, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, predsjednika Europske unije, Europsku komisiju i Organizaciju islamske konferencije koju predstavlja Turska.