Komandant NATO štaba opovrgnuo Dodika: OS BiH može pomoći u gašenju požara, efikasni su i čekaju da ih pozovu

Brigadni general Eric Folkestad, Komandant NATO štaba u Sarajevu, pohvalio je hrabre napore svih onih koji vrijedno rade i bore se protiv požara u BiH.

Brigadni general Folkestad posjetio je danas 2. skvadron helikoptera OSBiH u Rajlovcu i Operativno-komunikacijski centar Ministarstva odbrane BiH. Tokom posjeta imao je priliku vidjeti posade kako izvode probno održavanje za let, što je dio normalnih operacija kako bi se osiguralo da su spremne odgovoriti odmah nakon što dobiju poziv u pomoć.

– Podrška civilnim vlastima u vrijeme krize vitalni je dio misije svake jedinice OS BiH. Oružane snage su tu spremne i voljne pomoći kada budu pozvane. Nakon posjete OK centar, mogu vidjeti koliko se učinkovito sredstva koriste i koliko se pomno prati situacija.
Želim zahvaliti svima koji su do sada dali svoj doprinos. Vrijeme je donijelo privremeno olakšanje, ali sezona požara još uvijek traje. Dobro je znati da u BiH postoji ova iskusna, opremljena i dobro obučena grupa u slučaju pogoršanja situacije”, rekao je brigadni general Folkestad iz sjedišta NATO-a u Sarajevu.

Podsjećamo, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, rekao je tokom današnjeg posjeta Mostaru da su helikopteri Oružanih snaga na granici ispravnosti te da će polijetanje ugroziti živote pilota.

Njegova izjava suprotna je onome što je danas rekao brigadni general Eric Folkestad, pa sami odlučite koja je od ove dvije tačna.