Komandanti Dragan Vikić i Jusuf Pušina oslobođeni optužbe za ratni zločin u Sarajevu

Sud BiH izrekao je jutros presudu bivšem komandantu Specijalne jedinice MUP-a Republike Bosne i Hercegovine Draganu Vikiću i pomoćniku ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju Jusufu Pušini koji su oslobođeni.

Osim Vikića i Pušine, optuženi su i pripadnici rezervnog sastava policije Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, koji su kasnije pušteni. Teretilo ih se za ubistvo osam zarobljenika, koje je počinjeno u Velikom parku u Sarajevu 22. aprila 1992. godine.

Kao bivši zapovjednik Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava MUP-a RBiH, Vikić je optužen da nije spriječio niti poduzeo mjere za kažnjavanje svojih podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Mnogi građani došli su pred Sud BiH da podrže Vikića. Donijeli su i transparente na kojima je pisalo da je on “heroj grada”, a jedan od prisutnih koji je došao dati mu podršku bio je i Dragan Mioković, bivši sarajevski policajac.

“Snagom dokaza i argumenata ovom presudom je uništen pokušaj izjednačavanje krivice”, rekao je Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac .

Prilikom iznošenja završnih riječi, advokatica odbrane Adna Dobojlić naglasila je da u ovom slučaju nije bilo nikakve efektivne kontrole Vikića niti je naređivao osobama za koje se smatra da su maltretirali ratne zarobljenike. U izjavi medijima nakon iznošenja završnih riječi, ona je kazala kako je komandant Vikić kažnjavao i za najmanje prijestupe s obzirom na to da je jasno da je vodio profesionalnu jedinicu.