Komšić: Bilo bi dobro da se hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu prestanu brukati

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govori povodom odbacivanja amandmana hrvatskih zastupnika na Prijedlog izvještaja o BiH u Evropskom parlamentu.

Kako je rekao, amandmani koji se tiču ​​takozvane konstitutivnosti naroda odbijeni su većinom glasova u Europskom parlamentu.

“To je bilo i očekivano s obzirom na činjenicu da to navodno legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda nema nikakvo uporište u presudama Evropskog suda za ljudska prava”, kazao je Komšić.

Štaviše, dodao je Komšić, izričito se nalaže da se taj princip odbaci.

“Nekada je to u Bosni i Hercegovini bilo teško i reći. Odmah vas napadnu. Danas se Evropski parlament jasno izjasnio o tom pitanju. Mogu reći da sam zadovoljan. To je poruka koju Zagreb treba dobro primiti k znanju, jer sada je jasno da etnički koncept koji forsiraju u Bosni i Hercegovini nije prihvatljiv za EU”, dodao je Komšić.

Naglasio je da očekuje da će danas biti donesena Rezolucija o BiH.

“Bilo bi dobro da se zastupnici u Evropskom parlamentu prestanu brukati, i da malo više čitaju presude Evropskog suda za ljudska prava, Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU i ostale relevantne dokumente”, zaključuje Komšić.