Komšić: Dodik se ne bi trebao stavljati u ulogu medicinskog eksperta, nadam se da će prestati sa time

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentirao je izjave svog kolege iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u vezi s cjepivima protiv koronavirusa.

Podsjetimo, Dodik je najavio da će primiti rusko cjepivo, te je izrazio sumnju u vezi s tim cjepivima koja su u razvoju na Zapadu.

– Što se mene tiče, primit ću rusko cjepivo, pa ko želi, ko ne. Vjerujem u to i ne vjerujem u poslovne priče sa Zapada. Ovdje cjepivo proizvodi država i cijepi svoje stanovnike. Znači da morate biti sigurni u sebe. Za razliku od ovih kandidata, koji će cjepivo proizvesti prvi na Zapadu. Sve se nagađa da će zapadnjačka cjepiva utjecati na neplodnost stanovništva i puno drugih stvari koje možda ne znate. Ali da to pojasnim, moj pristup će biti ovakav – rekao je Dodik.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić usprotivio se takvoj izjavi.

– Gospodin Dodik se, kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i kao odgovorna osoba, ne bi smio stavljati u ulogu medicinskog stručnjaka i na osnovu nagađanja razgovarati o tome koja su cjepiva dobri i oni koji to nisu. To stvara nemir i zbrku među građanima. Nadam se da će ovo prestati raditi – rekao je Komšić.

Znakovito je da je Dodik počeo javno zagovarati potrebu korištenja ruskih cjepiva uoči posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeya Lavrova.