Komšić: Dodikova galama o strancima u BIH je besmislena

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagovao je na posljednje medijske istupe Milorada Dodika.

– Koliko je Dodikova galama o strancima besmislena pokazuje i to da on sam poziva strance da se uključe u navodni dijalog oko promjene dejtonskog uređenja Bosne i Hercegovine, jer drugačije se ne može tumačiti poziv Srbiji, Hrvatskoj i Turskoj da se angažiraju u tome smislu – kaže Komšić.

Naglasio je i sljedeće:

– Iako je priča o promjeni Dejtonskog sporazuma prazna priča, jer je jedino u Parlamentu BiH moguće promijeniti Ustav BiH, odnosno Aneks 4 sporazuma, nezavisno od mišljenja bilo koje države pa i susjednih država, zanimljivo je to da mu jedni stranci ne odgovaraju, poput svjedoka Dejtonskog sporazuma, SAD-a, Britanije, Njemačke, Francuske, EU i UN-a, dok mu drugi stranci odgovaraju.

Komšić je na kraju poručio.

– Ne vidim na koji način bi danas dvije države koje su izvršile agresiju na BiH mogle imati veći međunarodni kredibilitet od SAD-a, Britanije, Njemačke, Francuske, EU i UN-a, pa i Rusije, koji su svjedoci potpisivanja Dejtonskog sporazuma – istakao je Komšić, prenosi Faktor.