KOMŠIĆ DONOSI DOBRE VIJESTI: “Ohrabrujuće poruke EU zvaničnika o odbacivanju sistema konstitutivnosti.”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je da su poruke Direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope u vezi s odbacivanjem sistema utemeljenog na tzv. konstitutivnim narodima, a koje su posljednjih dana upućene od Christophe Poirela, šefa Direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope, od historijskog značaja, saopšteno je iz Ured člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

“U potpunosti sam saglasan sa porukom šefa Direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope da je vrijeme da Bosna i Hercegovina pređe na drugačiji, moderni sistem, u kojem ne postoji diskriminacija i koji nije temeljen na konstitutivnim narodima”, poručio je Komšić. “S tim u vezi, također, dijelim stanovište evropskih zvaničnika da je sistem koji je osmišljen na konstitutivnim narodima, glavna prepreka koja je povezana s ustavnim okvirom u provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, o čemu eksplicitno govore presude istog suda”, dodao je Komšić.

“Poruke evropskih zvaničnika poput poruka šefa Direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope, imaju poseban značaj u pogledu cijele diskusije koja se tiče izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Moderni sistem koji nije utemeljen na tzv. principu konstitutivnosti naroda, a o kojem govore evropski zvaničnici, nije ništa drugo nego sistem građanske države”, zaključio je Komšić.