Komšić: HDZ-ovo pristajanje na “smanjivanje” ovlasti Doma naroda je podvala, žele ih ojačati

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić smatra da se kvalitetna promjena izbornog zakonodavstva ne može učiniti bez izmjena Ustava, da Bosna i Hercegovina, ako želi pravednije društvo, ima prava jednaka za sve, mora biti posvećen izgradnji građanskog društva.

U intervjuu za Anadolu Agency, Komšić je rekao da su građani Bosne i Hercegovine zapravo njegovi najiskreniji saveznici u politici Bosne i Hercegovine, jer samo građani Bosne i Hercegovine ne prihvaćaju etničku podjelu države. Prema njegovim riječima, zajednička europska budućnost svih zemalja zapadnog Balkana vrlo je važna za regiju.

Na pitanje boji li se da bi, ukoliko se ne postignu izmjene Izbornog zakona BiH kakve očekuje HDZ, moglo doći do bokade održavanja izbora 2022. godine, a posebno ako dođe do njihove implementacije, Komšić je rekao da “postoji očita namjera kod HDZ-a BiH da posegnu za takvim djelovanjem, samo je pitanje političke odluke smiju li se u to upustiti”.

“Blokiranje izbora se može izvršiti putem blokade donošenja budžeta institucija. Takvo iskustvo smo imali još prošle godine, pa su lokalni izbori pomjerani, ne samo zbog pandemije nego i zbog toga. Međutim, smatram da takvu vrstu političke drskosti se nikako ne bi smjelo dopustiti, posebno ne od strane međunarodne zajednice. Ne možete blokirati izbore samo zato što vam se ne sviđaju izborna pravila koja su na snazi od Dejtona do danas. Njih, doduše, treba mijenjati, ali opet ne u antievropskom i antidemokratskom smjeru u kojem HDZ to želi”, rekao je Komšić.

Upitan je mogu li se izvršiti izmjene izbornog zakona bez izmjene Ustava i kako pomiriti koncept konstitutivnosti i građanskog društva.

“Smatram da se kvalitetna reforma izbornog zakonodavstva ne može izvršiti bez izmjena Ustava. Takvu tvrdnju podupiru presude Evropskog suda za ljudska prava, sa pravne strane, a sa političke strane gledano, i Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su pri stavu da je prvo potrebno izvršiti ograničene izmjene Ustava Bosne i Hercegovine. Ja sam saglasan i sa pravnom i sa političkom konstatacijom da izmjene Izbornog zakona ne idu bez izmjena Ustava”, naveo je.

Što se tiče pomirenja koncepta konstitutivnosti i civilnog društva, naglasio je, “tu se u konačnici radi o dva potpuno suprotstavljena koncepta”, pri čemu on stoji “na pozicijama građanskog društva i države, onakvog koncepta kakav vlada u zapadnim demokratijama kojima težimo”.

“Zapravo, tu se radi o konceptualnom sukobu između konstitutivnosti kao komunističke zaostavštine koja je utemeljila etnički ključ i princip u politici, i građanskog društva, koje je obilježje euroatlanskog svijeta. Ako želimo pravdenije društvo, društvo jednakih prava za sve građane, mi moramo od prvog ići ka drugom”, kazao je Komšić.

Ovo što sad imamo je jedna pat pozicija, dodao je, u kojoj etničko-konstitutivno još uvijek ima dominantnu ulogu. To se najbolje vidi po ovlastima domova naroda koji su sredstvo etničkih političkih blokada. Ovlasti domova naroda moraju se drastično smanjiti i suštinski promijeniti.

“Ali, u tome procesu se ne smije upasti u jednu zamku – primjera radi, da se ovlasti domova naroda kozmetičkim i formalnim promjenama ‘smanje’, a da se k tome etničko predstavljanje, kao sredstvo blokada, iz domova naroda preseli u predstavničke skupštine. Time bi etnički princip samo bio dodatno ojačan. Vidim da HDZ, kroz načelno ‘pristajanje’ na reduciranje uloge doma naroda, želi da napravi tu vrstu podvale. Njihov način ‘smanjivanja’ uloge doma naroda nije smanjivanje nego, zapravo, jačanje te etničke uloge”, upozorio je.