KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ REZOLUTNO: “Nećemo pristati da budemo ruski pijun u obračunima s EU i NATO-om, gospodin Dodik je…”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da nisu imali problema s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim koji se sastao s kime god je htio, ali postoji red koji mu je potpuno poznat i ovdje nema greške.

“Razumijemo da je ovo poruka Ruske Federacije. Poštujemo da ga gospodin Dodik možda jako voli, ali nepobitno je što stoji u Ustavu i odluci u kojoj je Dodik sudjelovao. Zbog poštovanja Ruske Federacije kao velike i moćne nacije, ne bismo pristali biti ruski pion na Balkanu u njihovim igrama i obračunima s državama članicama EU ili NATO Molimo vas da to razumijete i podržite. Sjećam se sastanka iz prošlog mandata s Lavrovom na kojem je pokazao potpuno drugačijeg ne samo Dodika već i puno ljudi u SNSD-u koji su sudjelovali u dovođenju “Zašto je došlo do ove promjene i na takav način stavlja do znanja šta Rusija želi na ovim prostorima, posebno s BiH”, rekao je Komšić.

Na pitanje kakavu reakciju sada očekuju, član predsjedatelja BiH Šefik Džaferović rekao je da “ovakvo ponašanje i politika koja je iskazana na sastanku u Lukavici ne ide”.

“Očekujemo da će Ruska Federacija, kao jedan od šest svjedoka Daytonskog mirovnog sporazuma, u potpunosti poštovati sporazum.” Daytonski sporazum je također visoki predstavnik i odluke institucija BiH o članstvu u NATO-u i odluke institucija BiH o našem europskom putu i zastava BiH “, Džaferović rekao je.

Govoreći o izjavi Dodika da je „Lavrov je prvo došao u RS, a da sutra ide u BiH”, na koju Lavrov nije reagirao, Komšić je rekao da je to bio jedan od razloga da ne drže sastanak.

Komšić je zaključio: „Ako je to zvanična promjena politike Ruske federacije nema samo BiH problem već to prerasta u mnogo veću glavobolju ne samo evropskom prostoru već i svijetu, nadam se da to nije tačno”.