Komšić: Milanović, u savezu sa Moskvom i Dodikom, potiče Čovića na državni udar

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, oštro je danas reagirao na govore hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je u više navrata najavio mogućnost uspostave hrvatske samouprave u Bosni i Hercegovini na jesen i doveo u pitanje neke aspekte međunarodne vojne prisutnosti u našoj zemlji.

Predsjednik susjedne države potvrdio je da će o tome danas razgovarati s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

„U savezu sa Moskvom i Miloradom Dodikom Milanović podstiče Čovića na državni udar“, rekao je Komšić u izjavi za portal Radiosarajvo.ba, te dodao:

„S obzirom da je Jelavić (Ante, bivši lider HDZBiH i član Predsjedništva BiH) pobjegao u Hrtvatsku, može ga pitati kao je to prije 20 godina završilo.“

Podsjetimo, Milanović je rekao da se glavni tajnik NATO-a se javio i da će se danas popodne čuti “da mu još jednom prinesem pozornosti situaciju u BiH”.

“Od razgovora, kurtoaznog razgovora ne mogu previše očekivati jer glavni tajnik ne donosi odluke, ali tiče se NATO-a i vojne prisutnosti međunarodne zajednice u BiH, koja je komplicirana. Najesen, ako Hrvati krenu s ostvarivanjem onog što su najavili, sa svojim izborima i stvaranjem samouprave, može se dogoditi da neko meni nepoznat naredi uporabu tih snaga protiv Hrvata. Nama je zabranjeno biti u Hercegovini, mogu Čileanci, Turci, Austrijanci, ali ne mogu Hrvati. Glavni tajnik ne može puno, ali na meni je da komuniciram na razini usklađenosti koja postoji s Plenkovićem’, kazao je Milanović.

“Što imam od toga da zaprijetim nekakvom blokadom? To je nešto što bih proveo u hrvatskom interesu ako ne postoji suglasje s hrvatskom Vladom. Ne možemo se uskladiti i nemamo zajednički stav jer Plenković blokira Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS)”, dodao je.