Razgovarali smo o svemu, ali najviše smo se doticali ustava i izmjena izbornog zakona, rekao je nakon sastanka s američkim izaslanikom za izbornu reformu Matthewom Palmerom, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

– Nije gospodin Palmer donio nikakav papir, nikakvo rješenje, iako se može iz razgovora zaključiti o čemu je riječ. Radi se o brisanju etničke odrednice kod izbora članova Predsjedništva, isto tako državni dom naroda je predmet rasprave, kako bi se tom domu omogućio pristup i onima koji nisu Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, kazao je Komšić.

Kaže da to nije loš pristup , ali đavao se krije u detaljima.

– Ja sam kazao da se stvari trebaju deblokirati u federalnom domu naroda”, izjavio je te naglasio kako se više ne insistira na rjašavanju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, što je samo po sebi problem.

O jučerašnjoj sjednici Doma naroda i glasanju HDZ-a o ukidanju zakonske zabrane negiranja genocida rekao je:

– Mi znamo politiku HDZ-a, njihovu identičnu poziciju sa SNSD-om, ovo je samo javni dokaz. Ovo je dokaz koliko nisko politika u BiH može pasti, da se na takvim stvarima slože. Inzkov zakon nije uperen ni protiv koga, to je civilizacijska norma. Biti protiv toga znači svrstati se na stranu onih protiv kojih govori taj zakon. HDZ se tako svrstao na stranu onih koji su počinili genocid. Na žalost ili na sreću HDZ je jučer ogolio svoju politiku te je svima sada jasno, zaklučio je Komšić.